“I si posessim una pantalla aquí a Sa Bassa?”

Miquel Sansó i Adrià Barceló són dos llicenciats en Publicitat i Relacions Públiques que per distintes circumstàncies deixaren Barcelona per retornar a Manacor, ara fa 10 anys, i fundar 24PM una empresa de marketing digital que va començar per una idea en aquells moments novedosa: la instal·lació d’una gran pantalla a la plaça principal de la ciutat des d’on vendre publicitat i cridar l’atenció. Ara la plantilla de 24PM, consta també del fotógraf i videógraf, Mateo Echeverry i del dissenyador gràfic Guillem Contestí.

-Com va començar 24PM i la seva relació amb la Pantalla de sa Bassa a Manacor?

-Primer aclarir que la Pantalla de sa Bassa no és el mateix que 24PM, sino que es una part de tantes que té el negoci. 24PM va començar l’any 2012, encara que l’empresa com a tal va partir oficialment un any després. Duia dos anys fent feina de Community Manager a Barcelona a una empresa de comunicació de moda que treballava amb marques com G-Star o Custo (explica Adrià Barceló). Allò em permetia viajar a Nova York o a Milà… però trobava que el sou no anava d’acord amb la feinada que feia, així que vaig decidir anar a Amsterdam on vaig acabar fent de ‘freelance’ com a dissenyador gràfic. 

-I d’allà a Manacor?

-Estava de vacances per aquí i la casualitat va fer que un dia coincidís amb Miquel Sansó, a qui coneixia perquè haviem estudiat junts a la universitat. Asseguts a Sa Bassa prenent un cafè me va dir: “I si aquí on hi ha aquest cartell de ‘vendo oro’ hi posessim una pantalla per vendre publicitat?”, assenyalant el primer pis del gratacels més famós del centre de Manacor.

-Una idea innovadora en aquells temps

-Havia de ser un complement del que hi hauria de dins, una agència de marketing digital. Vàrem començar per fer un estudi de mercat, per saber quanta gent passava per la plaça i així conèixer a quantes persones podrien arribar els missatges que emetríem. Superades algunes traves tècniques, la gran pantalla va començar a funcionar a les totes. Els primers cinc o sis anys sobretot i fins el covid van ser un èxit, amb moltes marques locals interessades.

-Ara ha minvat?

-L’augment en l’ús de les xarxes socials han fet que cada empresa pensi que ja pot fer la publicitat pel seu compte.

-Consideren que no és així?

-S’ha d’entendre que molts comerciants ho fan perquè són doblers que s’estalvien a final de mes. No veuen necessària la promoció o no hi veuen el retorn directe… però hi ha moltes maneres d’invertir-hi. Les empreses haurien d’invertir una part dels seus ingressos a la publicitat professional.

-Quins són els secrets d’un bon marketing?

-El marketing són quatre coses: producte, promoció, lloc i distribució. El lloc ho solen tenir cobert. Però la promoció els balla perquè, com li dèiem, pensen que si la deixen en mans de professionals serà massa cara. Nosaltres podem provar que això no és així Després hi ha el problema que a Manacor no hi ha una pinya publicitària a nivell local; una fórmula conjunta per vendre’s com si fossin un centre comercial amb promocions i altres incentius imaginatius.

-Com si fossin una sola marca?

-Estam parlant d’accions conjuntes, un programa de fidelització unificat, crear plans concrets de marketing etc. Pensen que ells mateixos poden fer la promoció amb un mòbil amb càmera i un compte d’instagram. Però la comunicació és també un text, saber escriure, tenir les eines necessàries perquè aquella foto o aquell video surtin de manera adequada, que compleixi uns objectius. Hi ha tota una estadística darrera perquè sigui un èxit. Estratègies perquè una imatge arribi correctament al cervell d’una persona.

-Quina opinió en tenen dels cursos que fan els ajuntaments perquè els comerciants locals aprenguin a manejar les xarxes i la seva comunicació?

-Pensam que no ens llevaran la feina. Si ensenyes un comerciant que existeix el marketing i com gestionar-ho, també veuran que, per fer-ho bé, han d’estar pendents de crear una bona estrategia, un calendari adequat, la qualitat d’un video, les fotos, enquadrar, la llum… duu molta feina i en realitat dóna valor al que feim nosaltres.

-Per què a Manacor o a Mallorca hi ha tants pocs professionals que ofereixin un servei com el seu?

-El que passa és que aquí no hi ha pedrera. Fins fa poc no es podia estudiar publicitat a Mallorca, i encara ara no hi és a la universitat pública. Això suposa que com que els joves interessats han d’estudiar fora, aquest talent sol quedar a Barcelona, a Madrid per exemple, i no torna.

-Es pot dir que vostès foren una mica els pioners, els primers llicenciats en una professió que ja no és al futur sino que s’ha fet present i és necessària. Per cert, d’on ve el nom de 24PM?

-Així és. Nosaltres vam ser la primera generació que sortírem amb coneixements aplicables sobre marketing digital. 24PM ve d’un projecte de final de carrera. En realitat és una hora fictícia, amb la qual volíem dir que està obert més enllà de la realitat, obert a una creativitat total.

-Per acabar, quanta gent passa cada dia per la plaça de sa Bassa de Manacor?

-Tenim calculat que hi passen unes 4.000 persones caminant al dia.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad