Son Coletes es convertirà en un espai pedagògic

Finalitza la campanya d’excavació i exhumació a Son Coletes, que al llarg de tres intervencions ha tret a la llum 14 fosses i ha recuperat almenys 131 víctimes, deu dones com Aurora Picornell, les Roges del Molinar i probablement les milicianes del capità Bayo. De fet, crida l’atenció que de les 20 dones assassinades durant la repressió, 14 eren a les fosses de Son Coletes i, d’elles, ja se n’han localitzat deu. En total, els experts han identificat 14 víctimes i 12 ja han estat retornades als seus familiars.

En concret, en aquesta tercera campanya que va començar el 8 de febrer s’han localitzat set fosses i la continuació de les ja documentades el 2020 i el 2021, a més de recuperar les restes de 45 víctimes. Així mateix, s’han documentat tres dels laterals de l’antic cementiri. Amb aquesta tercera fase es conclou el treball de camp a Son Coletes, on s’ha intervingut a 1.318 metres quadrats.

“No s’han recuperat totes les víctimes però sí totes les que es podien recuperar”, ha assenyalat el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado. “Son Coletes s’ha convertit en un lloc de memòria ineludible a la Memòria Democràtiques de Balears”. Per això, la intenció de les institucions és que “aquest lloc no sigui oblidat”. “Estic segur que amb l’Ajuntament trobarem la manera de convertir aquest lloc en un punt de referència obligatori per a totes les activitats de memòria democràtica”.

“Posar en relleu llocs com Son Coletes és un deure democràtic. Fa falta molta feina pedagògica i Son Coletes ha de servir per fer-ho”, ha desgranat Jurado que ha recordat que el IV Pla de Fosas preveu una catalogació dels espais de memòria de les illes. “És una tasca que ja s’està fent i això inclou una gran diversitat de punts des de la presó de Can Mir a les fosses de les illes”. A més, ha avançat que Son Coletes serà declarat en els propers mesos com a espai de memòria a través de la Llei de Memòria. A partir d’aquí, ha afegit, es poden contemplar moltes activitats com ara rutes de memòria.

Un espai de record a les víctimes

En aquest sentit, l’alcalde de Manacor, Miquel Oliver, ha desitjat que després de tant de temps de tenir obert Son Coletes, “no ens quedem impassius amb el que va ser Son Coletes”. Ja que ha esdevingut un lloc de repressió a Mallorca. “Aquí entrarà la tasca de les institucions de fer una funció de pedagogia sobre el que va passar”, ha remarcat el primer regidor, que ha afegit que ara cal posar nom a les víctimes llançades a les fosses i moltes vegades assassinades aquí. “Acaba el treball de camp i ara els tècnics analitzaran les restes localitzades”, ha explicat Oliver que ha deixat clar que la tasca del Govern i de l’Ajuntament serà “deixar l’espai digne i recordar les víctimes”.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad