“Cada os que s’identifica a Son Coletes fa un món més digne”

El relator de les Nacions Unides, Fabián Salvioli, visita les excavacions del cementiri de Manacor: «Quan l’Estat acompanya es trenca la solitud»

 

El relator de les Nacions Unides per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, Fabián Salvioli, va visitar aquest diumenge les excavacions que l’equip d’experts estan fent a Son Coletes, a Manacor, en aquesta tercera campanya que és la més complexa, i que es perllongarà durant quatre o cinc mesos. Salvioli va lloar les polítiques del Govern en matèria de memòria democràtica i les va posar com a exemple a seguir «en altres punts d’Espanya i del món».

Acompanyat pel batle de Manacor, Miquel Oliver, i el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, Salvioli va rebre les explicacions dels arqueòlegs d’Aranzadi. «Són Coletes ens ha donat moltes sorpreses. S’han trobat moltes víctimes, s’estan identificant i s’estan retornant a les famílies que n’és l’objectiu principal. Es tracta d’una reparació a les famílies que han lluitat tant perquè s’obrin llocs com Son Coletes. Ara s’està obrint, s’està reparant i s’està aportant veritat, la veritat sobre què va passar. És el camí que han de seguir els governs que es considerin democràtics», va desgranar Jesús Jurado. En aquest sentit, el relator de les Nacions Unides va ser clar: «L’omissió d’acompanyament és una revictimització de les famílies. Quan l’Estat acompanya es trenca la solitud en què les famílies s’han sentit tota la vida i es genera una societat més plural i més oberta».

El batle de Manacor va agrair la presència de Fabián Salvioli a Son Coletes. «És una visita important per visualitzar la feina de Memòria Democràtica. Son Coletes és una sorpresa i s’ha convertit en el lloc on es van assassinar possiblement més persones de Mallorca i Balears». «Gràcies a Fabián Salvioli per venir. Aquí a Mallorca s’ha fet molt bona feina i així ens ho ha reconegut el relator de les Nacions Unides. Ara toca que aquesta injustícia mundial sigui reconeguda com a tal. Estic convençut que si volem un món millor passa per donar justícia a tota aquesta injustícia que es va produir en temps de guerra», va desgranar Miquel Oliver durant la visita a Son Coletes. «Ja arribam tard per a moltes coses i ens hem disculpat davant de les famílies i davant de la societat com a representants de les institucions. Arribam tard però arribam, arribam per escriure, arribam per mostrar i arribam per donar justícia».

«Les polítiques de memòria democràtica són polítiques de drets humans, per això, les polítiques de drets humans són una prioritat per al Govern i un dels treballs més importants que cal fer dins d’aquestes polítiques és obrir les fosses de la repressió. «Si no respectes les víctimes del franquisme, si no desenvolupes un programa de polítiques de memòria democràtica no et pots considerar com una democràcia completa», va defensar Jurado.

El secretari autonòmic va explicar que Son Coletes és escenari en aquests moments d’una «intervenció molt potent que durarà quatre o cinc mesos». De moment, va concretar, «han aparegut set noves fosses que acompanyen les que ja trobàrem a les campanyes anteriors. A les set primeres recuperàrem més de 80 restes humanes i esperam que en aquestes set puguem recuperar moltes més víctimes perquè el nostre objectiu és poder trobar la major quantitat de víctimes, per poder-les identificar i retornar a les seves famílies. No deixarem d’esforçar-nos».

El relator de les Nacions Unides: «Cada os que s’identifica fa un món més digne»

Salvioli, va assegurar ahir que «cada runa que es remou, cada os que s’identifica fa un món més digne». Salvioli va visitar les excavacions realitzades al cementiri de Manacor per conèixer de primera mà els treballs que es desenvolupen. «He d’agrair la possibilitat d’estar aquí a Son Coletes per comprovar que s’està fent una feina molt ben feta, molt responsable, molt professional i amb molt de compte per les víctimes. L’equip d’Aranzadi treballa de manera extraordinària i compromesa que és fonamental perquè les famílies puguin tancar el cercle, fer el dol naturalment i és una aportació clau en el coneixement de la veritat. Sense que es conegui la veritat efectiva del que ha passat, la veritat històrica no hi ha cap possibilitat d’avançar cap a un futur en pau».

En el seu darrer dia de visita a l’illa on va arribar dijous, el relator de les Nacions Unides va confessar que se n’anava molt impressionat «per la feina del Govern en el pla de polítiques de memòries». «És una feina integral, professional i ben feta. És un exemple a seguir a altres llocs d’Espanya i del món», va reconèixer. «Quan hi ha hagut una brutalitat tan gran, mai res no és suficient. La meva feina és assenyalar en quins aspectes cal continuar avançant però sincerament cal felicitar la gran tasca que ha desenvolupat el Govern”.

“L’omissió d’acompanyament és una revictimització de la família de les víctimes. Quan l’Estat acompanya es trenca la soledat en què les famílies s’han sentit tota la vida i permet que la comunitat empatitzi més amb elles i que es genera una societat més plural, més oberta, més democràtica que és tot el contrari de les veus que indiquen que el que es busca és revenja. El que es cerca és veritat, justícia i avançar cap a una societat pacífica. La pau no es fa amb el dolor de les víctimes», va sentenciar.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad