Manacor posa rumb a la municipalització de la recollida i la neteja viària

L’Ajuntament considera que Lumsa aboca els seus treballadors a la vaga per forçar un nou contracte

Manacor internalitzarà el servei de recollida d’escombraries i la neteja urbana dels carrers. Aquest és el full de ruta del seu batle, Miquel Oliver, i del regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà (tots dos de Més-Esquerra) davant els continus desacords amb Limpiezas Urbanas de Mallorca SA (Lumsa) que poden desembocar aquest dimarts en una vaga indefinida a partir de les 20 hores. Una voluntat que, tanmateix, té uns terminis mínims per començar a aplicar-se entre un i dos anys.

El tema no deixa de ser molest i complicat. El consistori manacorí no entén com a Lumsa “no és capaç de poder pagar els 100.000 euros anuals als seus treballadors derivats de la pujada del 5,7% de l’IPC, quan cada any cobra 5 milions de l’Ajuntament, i s’empara en un incompliment del conveni per pèrdues”, raona Llodrà, que malgrat entendre les reclamacions els 110 treballadors de recollida i neteja, creu que és l’empresa que “estant a prop d’eleccions vol que aquests doblers els assumeixin els ciutadans de Manacor i utilitza els seus treballadors com a arma contra nosaltres ”.

“L’empresa valora molt poc els empleats i tots els ciutadans. Lumsa acumula 160.000 euros en sancions i el novembre passat ens va informar que no aplicaria la pujada de l’IPC als seus treballadors de Manacor. Ens sorprèn, quan cobra 420.000 euros al mes de l’Ajuntament, la factura més alta que hem de pagar mensualment”, explica Oliver, que demà plantejarà dues sortides als sindicats CCOO i UGT amb la intenció que la vaga no es faci efectiva aquesta setmana.

La primera seria tirar endavant una nova concessió d’una manera ràpida i amb una durada de dos anys. Amb noves taules salarials i la inclusió d’un pagament únic extra de 1.200 euros per a cada treballador. Una opció que no es podria començar a aplicar abans de quatre mesos. La segona seria la internalització del servei que assumiria la SAM (l’empresa municipal que ja gestiona l’aigua, els aparcaments o les platges) en un termini d’un any.

L’Ajuntament acusa l’empresa adjudicatària de llançar els treballadors a una vaga per no voler assumir el compromís signat amb el personal d’incrementar el 5,7% en els salaris dels treballadors el 2023, tal com recull el conveni col·lectiu de l’empresa . El batle de Manacor ha titllat l’aturada de “vaga patronal” i ha assegurat que “no és casualitat que l’empresa no vulgui aplicar l’increment salarial dels treballadors en el moment en què l’Ajuntament planteja la pròrroga del contracte, que no inclou revisió de preus tal com està establert al contracte de 2019, argumentant pèrdues”.

Oliver i Llodrà han explicat que en una reunió amb Lumsa “ja se’ls va comunicar que aquest equip de govern no jugaria a fer-lis el joc, perquè aquest increment no ho ha d’assumir l’Ajuntament ni els ciutadans, ja que el conveni col·lectiu estipula que qui ha de complir ha de ser l’empresa”. Tots dos han apuntat que la proximitat de les eleccions municipals és un altre factor que l’empresa utilitza com a mesura de pressió.

L’Ajuntament insisteix que es tracta d’un conflicte entre l’empresa i els treballadors. “Claríssimament és una situació que només afavoreix l’empresa, ja que els treballadors no veuen incrementat l’IPC per poder fer front a l’augment de preus, i l’Ajuntament i els ciutadans veuen perjudicat el servei”, ha afegit Oliver.

Al novembre, l’ajuntament de Manacor va comunicar a Lumsa que prorrogaria el contracte (que venç l’1 d’abril després de 4 anys) només el temps imprescindible per engegar un nou servei, amb la intenció de no esgotar l’any complet. El que plantejava l‟Ajuntament de Manacor era l‟opció de municipalitzar el servei de recollida de residus i neteja viària a través de l‟empresa pública municipal SAM amb l‟objectiu de millorar la qualitat del servei i les condicions dels treballadors. Aquest treball, tot i això, s’ha vist interromput davant l’escenari d’una possible vaga, que finalment s’ha acabat convocant.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad