Dani Buades: “Baixar amb la badia d’Alcúdia al fons és una sensació única”

Dani Buades (responsable de les joieries Katia) no podia sospitar fa una setmana que es convertiria en un dels ‘snowboarders’ més famosos de l’illa. Ni que ho seria per surfejar el Puig Tomir després d’una gran nevada. Dimecres passat, dia de les Balears, ell i Ángel Candel van pujar durant quatre hores un dels cims més emblemàtics de l’illa per deixar una estampa esportiva única.

-Com se’ls va ocórrer una idea així? Va ser premeditat?
-En realitat la idea ja se’ns havia acudit quan va nevar fa un parell de mesos i va deixar la Serra blanca, però al final no ens vam decidir. Aquesta vegada la cosa va estar molt més clara. En veure la intensitat de la nevada i que tot era més factible ràpidament vaig telefonar n’Àngel i ja no vam tenir cap dubte: “Activam missió!”.

-Van trobar problemes tècnics?
-No tenia una taula aquí, però a part d’això no hi va haver cap problema en aquest sentit. Sòl practicar surf de neu a la zona dels Pirineus, a Gran Valira, Bohí Taüll o algunes vegades a Sierra Nevada. Mai no vaig pensar que podria baixar així a l’illa.

-I per accedir-hi?
-Unes hores abans ens vam preocupar perquè tot començava a estar tancat. Sincerament primer vam pensar a anar a Lluc, però era impossible arribar-hi, així que el pla b va ser el Massanella. Novament ens trobàrem amb les carreteres tallades. Ángel viu a Campanet, així que té el Puig Tomir a prop, amb la peculiaritat afegida que és més senzill tornar enrere si hi ha problemes. A més, el seu pare ens va poder acompanyar per no haver de deixar el cotxe de mala manera.

-La neu era suficient per surfejar-la?
-Amb la nevada que havia caigut sabíem que hi havia un gruix suficient per baixar. Cosa que vam confirmar durant la pujada, hi havia zones d’1,5 metres o més, cosa que va fer que estàssim unes quatre hores a arribar a dalt. Vam haver de pujar des de Mina Petita i ens va costar la vida. Anàvem fent pujades petites per tenir més temps d’anar enregistrant.

-Com descriuria la sensació?
-Saber que ets a Mallorca i vas baixant amb la badia d’Alcúdia al fons és una sensació única que no he tengut a cap altra estació d’esquí on hagi anat.

-Encara és possible baixar el Puig Tomir avui?
-Tècnicament suposo que encara és possible. Tot i que nosaltres no tenim planejat tornar-hi… ens ha deixat tan bon gust de boca que preferim quedar-nos amb els records, les fotos i els vídeos.

-Amb una primera part d’hivern tan calorosa s’esperaven això?
-Amb la calor que feia per Nadal m’ha sorprès molt. Crec que cada vegada serà més complicat, encara que confio que la societat agafi consciència i reaccioni davant del canvi climàtic.

-Encara que vostè és més d’esports de mar, no és així?
-Competeixo al campionat nacional de wind-foil i Ángel al de kite-foil, així que hi ha poques similituds més enllà que són esports d’aventura, potser s’assembla més al surf per la soltesa de maluc que cal tenir.

-En algun moment van tenir la sensació de fer alguna cosa perillosa?
-Entenc que no es recomana la pujada en aquestes condicions. Hi ha molta gent que no té cap experiència en muntanya que no va ni equipada adequadament ni veu el risc en allò que fa de manera conscient. És clar que el risc zero no existeix, però nosaltres anàvem sabent què fèiem comprovant sempre quina ruta era la més adequada per tirar-nos, enfocats a gaudir però d’una manera segura.

-Té algun nou repte al cap?
-Tenc diverses idees per a reptes nous d’autosuperació relacionats amb el mar, com ara una travessia entre illes amb el wind-foil, per exemple, però per això cal tenir molta preparació física i psicològica primer.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad