La microfàbrica de cervesa Sa Brusca de Manacor ja és artesana

Govern i Consell presenten el nou Repertori d’Oficis Artesans a Manacor

Mantenir la tradició deixant espai als nous temps. Redefinir què és exactament artesania a la societat contemporània mallorquina, relegar tasques que ja han quedat enquilosades i deixar espai a les actuals, com l’elaboració de cerveses artesanals a la microfàbrica Sa Brusca de Manacor, escenari de la presentació, per part del Govern i el Consell, del nou Repertori d’Oficis Artesans (ROA) publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i que deroga l’anterior repertori aprovat el 1985.

El nou ROA, que suposa el reconeixement de 152 oficis artesans 41 dels quals són noves incorporacions o fruit d’un canvi de denominació, dóna resposta a una vella reivindicació del sector per donar més coherència i unitat a la relació d’oficis artesans de les illes , actualitzant les definicions i adaptant-ho a la nova realitat social dels gremis d’artesans. El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, juntament amb el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes han presentat el text.

“L’aprovació redundarà en la millora de la competitivitat i el foment de l’artesania, un sector que manté les característiques patrimonials, alhora que és capaç d’innovar”, ha dit Alzamora, que ha destacat la incorporació al repertori de l’ofici de cerveser artesanal, “en auge, que genera ocupació i riquesa i que a més elabora un producte de forma artesanal”.

En aquest mateix sentit, el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha remarcat “la vàlua i transcendència que té l’artesania a la societat balear i per als nostres visitants, alhora que promociona i dóna el reconeixement a aquelles persones que s’hi dediquen” i que donen continuïtat als oficis que no només són part de la nostra economia, sinó també cultura, patrimoni i part del relat emocional com a societat”.

El nou Repertori d’Oficis Artesans també crea cinc famílies noves: Arts del Mar, Arts Gràfiques i Paper, Arts Naturals, Fibres Vegetals i una Interdisciplinària.
Entre els nous oficis hi ha els de cerveser, saliner, destil·lador d’essències, pessebrista, menestral de fibres vegetals, fotògraf analògic, constructor d’instruments musicals (lutier), artesà de materials per a la bioconstrucció, mestre d’obres en construcció tradicional, marroquiner, feltrador i teixidor de teles de llengües o avarquer, entre d’altres.

L’actualització dels oficis respon que la definició d’artesania s’ha ampliat notablement i ara comprèn una diversitat de tècniques, oficis, maneres de fer i treballar més diverses. Així mateix, l’aparició de materials i conceptes nous, de creativitats i funcionalitats de naturalesa molt diversa ha suposat un gran canvi en la concepció tradicional.

Amb la consideració d’ofici artesà de manera oficial, aquests sectors productius podran optar a les acreditacions d’Artesania del Consell (les cartes artesanes i de mestre artesà). Això fomentarà la professionalització i permetrà acollir-se a les ajudes econòmiques que s’atorguin per a la promoció dels productes, la formació o la millora dels tallers.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad