Manacor tracta amb ozó les aigües residuals per regar jardins i netejar carrers

L’Ajuntament presenta el sistema terciari de tractament que permetrà que un 15% del total del flux pugui tenir altres usos

 

Manacor ja no regarà els jardins ni netejarà els carrers amb aigua de l’aixeta. El nou sistema terciari de tractament de les aigües que arriben a la depuradora municipal del camí de Bandrís permetrà que les concessionàries encarregades del servei ja puguin carregar els 25 metres cúbics de líquid que es necessiten cada dia per a tot el municipi.

Un sistema que a més de la modernització de filtratge incorpora un avançat tractament a base d’ozó que farà que el 15% de tota l’aigua que passa pel nou tanc surti incolora i òptima per a l’aprofitament públic. Una obra que va començar el mes de setembre passat a càrrec de l’empresa MAN i que ha tingut un cost de 320.000 euros.

L’Empresa de Serveis del municipi de Manacor (SAM) ha posat en funcionament el tractament terciari a l’EDAR de Manacor, dins de les directrius del Pla de Gestió de la Demanda. “Amb aquesta nova actuació completam les millores pel que fa al cicle de l’aigua, que permetran reutilitzar aigua depurada per a determinats usos públics com regar i neteja viària”, ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

El tractament terciari que s’ha instal·lat a l’EDAR de Manacor consta de dos processos: el primer, un filtre de discos per a les partícules en suspensió de matèria orgànica que encara són presents a l’aigua. Es compon alhora de molts filtres, que un darrere l’altre, retenen les partícules de matèria orgànica que no han estat eliminades en els processos anteriors i que es troben en suspensió a l’aigua.

El segon, un tractament mitjançant ozó per fer una desinfecció completa d’aquesta aigua. El tractament mitjançant ozó es farà en un dipòsit després del filtre de discos. L’ozó és un gas molt efectiu per a la desinfecció d’aigua, ja que a més d’eliminar bacteris i fongs també elimina virus. És un procés molt utilitzat per obtenir aigua de qualitat per a diferents usos.

Aquesta implementació permet fer un tractament per millorar la qualitat de l’aigua tornada al medi. A més, la línia de tractament amb ozó permet reutilitzar uns 20 m3/hora que al llarg de l’any seran més de 170.000 m3 d’aigua.

L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Manacor és el resultat del projecte de millora i ampliació de l’antiga depuradora que es va acabar de construir el 1999. Fins al 2017 no es va començar a fer una millora de les instal·lacions per donar resposta a les necessitats que van sorgir en els darrers anys, com l’augment de cabal daigua a tractar.

És a partir del Pla de Gestió de la Demanda (2018) que es marquen les directrius que cal seguir i s’estableixen els objectius ambientals i organitzatius que s’han de dur a terme per a la gestió eficient i sostenible de l’EDAR. “El sistema de tractament terciari no és una obligació per llei, sinó que és una aposta d’aquest equip de govern per millorar la qualitat de l’aigua depurada que es torna al medi i que també permetrà ser reutilitzada”, han explicat la presidenta de la SAM, Cristina Capó, i el vicepresident, Sebastià Nadal.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad