Història de l’evolució de l’alimentació a Mallorca és el títol del nou monogràfic de l’Escola Municipal de Mallorquí per a aquest curs. El cicle de conferències, coordinat pel periodista i investigador Antoni Tugores, persegueix analitzar els canvis alimentaris a nivell evolutiu a Mallorca des d’una perspectiva històrica i evidenciar la vinculació que hi ha entre els condicionants de l’entorn i la cuina de cada territori.
L’objectiu és plantejar una història de l’alimentació des d’un punt de vista dinàmic, evolutiu i viu. Les societats cuinen i mengen segons els cultius i els aliments al seu abast i, sobretot segons les tècniques de conservació o de preparació que coneixen. L’alimentació ens lliga a una realitat geogràfica, a una terra i a una història.
El monogràfic s’encetarà el divendres 10 de març a les 19 h amb la intervenció d’Antoni Riera i Melis amb la conferència La conservació dels aliments des de la prehistòria a l’Edat Moderna. Antoni Riera i Melis ha estat Catedràtic del Departament d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona i vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans. Divendres 17 de març a les 19 h, la historiadora de l’art i investigadora Caterina Gelabert Perelló, impartirà la conferència De la figa a la tomàtiga. L’impacte dels aliments del Nou Món a la nostra cuina.
La ponència Com va transformar la revolució industrial la nostra relació amb els aliments i la cuina tendrà lloc el divendres 24 de març a les 19 h a càrrec de Pep Bagué i Oller, professor de Geografia i Història. El cicle finalitzarà divendres 31 de març a les 19 h amb la intervenció del periodista, investigador i coordinador del monogràfic, Antoni Tugores Manresa, que ens parlarà de Cuina i territori. L’evolució del darrer mig segle.
Història de l’evolució de l’alimentació a Mallorca és una activitat coordinada conjuntament entre l’Escola Municipal de Mallorquí de l’Ajuntament de Manacor i el Centre de Professorat de Manacor. El curs s’adreça al públic en general i, en particular, al personal docent. La durada del curs és de 8 hores i tendrà lloc a l’Escola Municipal de Mallorquí del 10 al 31 de març. Hi ha 25 places disponibles amb hores de formació permanent del professorat adreçades als docents.
Les conferències es podran veure, un cop finalitzades, pel canal de YouTube de l’Ajuntament de Manacor.