La proliferació de serps limita l’entrada d’arbres ornamentals

El Govern pren mesures extraordinàries per protegir la sargantana balear. Per això, el Consell de Govern ha aprovat aquesta setmana un decret llei per prevenir i lluitar contra les culebres i establir per primera vegada mesures de bioseguretat a fi de frenar l’entrada a les illes i preservar espècies endèmiques de rèptils. Per això, una de les mesures de bioseguretat és limitar l’entrada d’arbres ornamentals com oliveres, garrofers o alzines de més de 40 centímetres de perímetre de tronc durant els mesos en què es produeix la posta d’ous fins a l’eclosió dels ofidis i període d’hibernació.

Així, l’entrada d’aquests arbres sense restriccions serà entre l’1 d’abril i el 15 de juny i entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre. La resta de l’any s’haurà de demanar una autorització a la conselleria de Medi Ambient que acrediti que s’han adoptat les mesures adequades de control i de bioseguretat per evitar la introducció. També cal acreditar-ne la identificació, l’origen, la data d’extracció i la traçabilitat de l’exemplar.

De tota manera, els exemplars introduïts fora d’aquest període han de fer quarantena dins un recinte impermeable al pas de serps. Seguint aquesta línia de prevenció, vivers i altres establiments comercials o entitats i particulars que venguin o distribueixin arbres ornamentals han de col·locar trampes almenys entre l’1 d’abril i el 30 d’octubre.

L’Executiu donarà «uns dies de marge» perquè els vivers i altres establiments o particulars s’hi puguin adaptar. Així, la norma entrarà en vigor onze dies després de publicar-se al BOIB. Fa anys que el Govern destina recursos a la captura de serps a través de paranys i del control de les poblacions. “Però l’origen, la porta d’entrada de les serps no la teníem controlada”, admet el conseller Mir.

La campanya d’oficis 2022 a Mallorca ha suposat la col·locació de 215 trampes, 101 cedides a particulars que van sol·licitar ajuda mentre que la resta van ser col·locades per tècnics del COFIB a diferents localitats amb importància biològica per al control de poblacions de serps. En total, se’n van capturar 177 exemplars: 139 serps de ferradura i 38 exemplars de serp verda.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad