La farinera den Beió obri aquest dissabte al públic

Com devia ser el treball de moldre farina al ritme del vent? Una professió perduda amb la industrialització i el llegat de la qual estava ocult a Manacor, surt de nou a la llum per a gaudi de tots. La farinera den Beió, que ha tengut un cost total de reforma de 80.000 euros, tornarà a obrir aquest dissabte com un nou espai museogràfic, únic a Balears tant per la titularitat pública com pel tipus d’immoble patrimonial que es mostra.

Amb aquest nou espai, es culmina un procés que va començar fa més de 12 anys, quan entre el 2008 i el 2009 es va realitzar la restauració del molí i la maquinària a través del Pla E del Govern central. El personal especialitzat de la Unitat del Patrimoni Històric-Industrial de la direcció insular de Patrimoni del Consell va dur a terme lestudi i la restauració a través d’un conveni de col·laboració amb l’ajuntament de Manacor entre els anys 2010 i 2015. Aquesta intervenció es va dividir en dos elements: l’edifici per una banda, i la maquinària i elements auxiliars per l’altra. Posteriorment també es va restaurar la batedora del segle XIX que s’exposa dins la farinera.

Entre el 2018 i el 2022 el servei de Patrimoni municipal ha duit a terme el projecte museològic i el disseny de l’exposició. L’objectiu és mostrar com funcionava una farinera industrial, explicar quina era la feina dels moliners i quins productes feien servir per a l’elaboració de farines. Això fa que s’hagi de parlar de varietats locals i gastronomia local.

A través dels objectes exposats, els textos, les imatges explicatives, els documentals i la maquinària s’ha creat un discurs on el visitant podrà conèixer com era la vida a la farinera. Amb aquest nou espai es complementa la visita que es pot fer al molí de Fraret per conèixer, primer, el passat preindustrial dels molins, ia la farinera de Beió, després, per veure tot el vessant industrial del segle XX.

En aquest projecte hi ha intervingut molta gent de diferents camps per tal de poder crear una exposició atractiva, didàctica i adaptada a tots els públics. Cal recalcar la figura de Tomeu Riera i la seva família, hereus de can Beió, que han estat clau per poder fer un discurs més comprensible. L’horari d’aquest espai s’adaptarà a través de visites de grup concertades que es realitzaran els divendres. Així mateix, aquest proper dissabte 4 de febrer es realitzarà la visita inaugural a la farinera a partir de les 11h oberta al públic.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad