Magdalena Pérez: “El meu cas ara serà un exemple per a nines i joves”

Magdalena Pérez, de 33 anys, escriu una pàgina a la història de la festa santantoniera de Manacor. És la primera dona que s’enfunda un vestit de dimoni del Patronat a les festes i ahir va protagonitzar amb el Dimoni Gros i l’altre dimonió l’esperat Primer Ball. L’expectació era màxima i el fervor santantonier després de 1.089 dies d’espera a causa de la pandèmia va esclatar quan músics i colla de Dimonis van sortir del Conservatori per dirigir-se entre la multitud a la plaça Ramon Llull. Van regalar més d’una hora de danses al so del tradicional parapapatxim.

Ja de nou al Conservatori i amb les emocions a flor de pell, Magdalena Pérez va confessar que va sentir “molta emoció”. No va dubtar a mostrar el seu agraïment per “la feina feta per fer arribar la festa fins aquí tant al Patronat com a la colla de Dimonis però també a l’Assemblea Antipatriarcal que lluita perquè sigui una festa més democràtica”. “Estic molt contenta. Al final, l’important és que ha ballat una dona i seguir endavant”, va sentenciar Pérez que té clar que el seu cas “serà un exemple per a nenes i joves. Si jo de petita no m’havia plantejat poder ser dimoni, és perquè mai no havia vist ningú fer-ho. Ara ja n’hi ha un exemple. Com en moltes altres coses que ha passat, qualsevol persona ho pot fer”. Les sensacions? “Al final és formar part de la festa però d’una altra manera que és el que volem tots i totes”, va confessar Magdalena Pérez que fins ara havia format part de la festa com a músic.

El passat dia 2 de gener, el Patronat de Sant Antoni, l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor i l’Ajuntament, en un comunicat conjunt, van anunciar que per primera vegada una dona ballaria al Primer Ball com a dimoni. “La festa no podia continuar donant l’esquena més anys a la igualtat”, van sentenciar. Cal recordar que l’Assemblea Antipatriarcal, que va crear un grup alternatiu de Dimònies per ballar cada 16 de gener a la plaça de Sant Jaume (aquest any a la plaça Font i Roig), havia demanat en reiterades ocasions des del 2016 a l’ajuntament de Manacor que acabés amb la discriminació de les dones a les festes de Sant Antoni. Aquesta barrera es va rompre ahir a la nit.

El 2019 el Patronat va organitzar una espècie de curs d’ensenyament de coreografies i significat de la festa perquè les dones que volguessin formar part de la borsa de substitucions, poguessin concórrer i ser elegides arribat el cas. “Fa uns anys es va fer un curs per ampliar la plantilla per si hi havia alguna baixa a la colla. Em vaig apuntar sense pensar-m’ho. Mai no m’hauria imaginat poder ballar, sempre seguia els dimonis com a músic i quan m’ho van dir em va fer molta il·lusió ballar amb ells i aprendre’n”. Ahir a la nit aquesta santantoniera va fer un pas més cap a unes festes més igualitàries en enfundar-se el vestit de dimonió.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad