Manacor rep doblers estatals per posar en valor Son Peretó

El jaciment de Son Peretó comptarà amb la subvenció de l’1,5% cultural per dur a terme el projecte de conservació i posada en valor de la basílica paleocristiana, unes obres que tenen un valor estimat de 197.382,64 euros, de les que 122.550,97 euros aniran a càrrec del Ministeri de Foment i 74.831,67 euros a càrrec de l’Ajuntament de Manacor. El projecte tècnic ha estat redactat per la tècnica municipal de Patrimoni, Mª Magdalena Salas Burguera, i l’arquitecte Pedro Puche.

El jaciment de Son Peretó és l’únic jaciment de l’antiguitat tardana museïtzat i visitable a Mallorca. Degut a aquesta singularitat, l’any 2019 l’Ajuntament de Manacor va sol·licitar l’ajut de l’1,5% cultural del Ministeri de Foment del Govern central.

El 30 de desembre de 2019 es varen convocar, en règim de concurrència competitiva, les ajudes per finançar treballs de conservació o enriquiment de béns immobles del Patrimoni Històric Espanyol, dins del Programa “1,5% Cultural” del Ministeri de Foment. Uns dels requisits que havien de complir els projectes presentats és que els béns sobre els quals es realitzin les actuacions hauran d’estar declarats Béns d’Interès Cultural, o haver-se incoat el corresponent expedient per declarar-los, o gaudir d’un nivell de protecció equivalent segons la normativa aplicable, o estar inclosos dins d’un conjunt històric i estar especialment catalogats pel planejament municipal.

L’aportació financera amb càrrec al Ministeri de Foment correspondrà, com a màxim, al 50% del pressupost total de l’actuació, en el cas que el sol·licitant sigui una comunitat autònoma o ens dependent d’aquesta, i al 75% del pressupost total, en el cas que es tracti d’una entitat local o de qualsevol altra entitat pública o privada.

Intervenció

La intervenció a realitzar dins la basílica contempla dues actuacions diferenciades, per una part un treball previ de reexcavació de tota la basílica i, per altra, la consolidació i conservació d’aquesta.

Pel que fa a la reexcavació, es retiraran tots els nivells superficials aportats dins la basílica durant el segle XX i s’excavaran i documentaran la majoria dels elements que encara romanen sense excavar dins la basílica, entre d’altres actuacions. Quant a la conservació, s’identificaran i reposaran els elements arquitectònics desplaçats del seu lloc original, es consolidaran les crestes dels murs, es condicionarà el nivell de circulació del recinte i en el cas d’aparició de restes de mosaics, es valorarà amb la direcció del projecte la seva restauració in situ o al laboratori. Aquest projecte es durà a terme durant el 2023.

Jaciment de Son Peretó

El jaciment arqueològic de l’antiguitat tardana de Son Peretó es troba al nord-est de Manacor, a cinc quilòmetres i mig anant cap a Sant Llorenç.

Les excavacions es varen començar devers el 1912, gràcies a l’empenta de Mossèn Aguiló. Amb l’esforç d’aquest home es reuní una col·lecció que va ser adquirida per l’Ajuntament de Manacor l’any 1926, i que constitueix actualment una de les col·leccions més importants del Museu d’Història de Manacor. El 1931, el jaciment i les seves restes varen ser declarats Monument Historicoarqueològic per garantir-ne la conservació i la preservació.

El 1967 l’arqueòleg català Pere de Palol va tornar a començar les excavacions, i se centrà en l’estudi dels mosaics de la basílica i en les piscines. El 1981 un equip format pel Museu de Mallorca, la Universitat de Palma i la Universitat de Barcelona acabaren d’aclarir algunes de les incògnites del jaciment com, per exemple, la cronologia.

L’any 2005 va començar un projecte d’investigació i consolidació en el jaciment de Son Peretó emmarcat dins les línies d’investigació del Museu d’Història de Manacor.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad