Manacor comptarà amb una finca VPO per a persones amb discapacitat intel·lectual

La fundació Aproscom començarà a construir el 2023 un edifici de quatre plantes amb pisos individuals de lloguer social per millorar l’autonomia i la independència dels seus usuaris. 

Aproscom, la fundació per a les persones amb discapacitat intel·lectual de Manacor i la seva comarca, fa una passa més enllà en la integració i la independència dels seus usuaris amb un projecte pioner a les illes que els permetrà viure emancipats sense la necessitat de conviure amb un educador. L’entitat construirà al carrer Rafel Ferrer Massanet un edifici de quatre plantes que unirà servei ocupacional, centre de dia i vivendes de protecció oficial (VPO).

Així ho explica el gerent d’Aproscom, Antoni Gayà: “aprofitàrem les subvencions que va activar el Govern per a equipaments socials per a discapacitats per presentar el projecte. Ens ho van acceptar i ara intentarem tirar-ho endavant durant el 2023”. La subvenció autonòmica s’eleva fins els 2,7 milions d’euros i inclou la compra del solar i part de l’obra que en la seva totalitat costarà entre els 3,7 i els 4 milions d’euros. La diferència anirà a càrrec d’Aproscom” especifica Gayà, que es mostra molt satisfet per la feina feta durant els darrers anys en pro de l’autonomia dels usuaris.

“Seran dues plantes que es dividiran en quatre apartaments cadascuna”, tots individuals i que seran llogats a un cost social als usuaris més capacitats per viure sols “amb unes hores de suport puntual per part dels nostres educadors, però només amb la finalitat de millorar aspectes de la seva autonomia i independència”. Tot això complementat amb una planta baixa íntegrament dedicada al servei ocupacional i la primera gestionada com a centre de dia. “Nosaltres ens feim càrrec de l’obra i la gestió, però seran els usuaris els qui paguin el lloguer reduït”, recorda Gayà.

“Com moltes altres entitats socials, la pandèmia ens ha ensenyat la importància d’individualitzar, no només per a l’autonomia, sinó per intentar evitar tant com sigui possible l’habitatge compartit entre cinc o sis persones, cosa que es converteix en un gran problema a l’hora de aïllar per contagi. Ha estat una lliçó per a nosaltres”.

El fet que siguin habitatges de protecció oficial, a més de ser una fórmula pionera a Mallorca, també és la manera d’esquivar el nou Pla General aprovat fa un any per l’ajuntament de Manacor i que permet determinades alçades i superfícies superiors si el projecte contempla VPOs.

Amb el projecte bàsic registrat a l’àrea local d’Urbanisme i la llicència d’obres concedida, només falta el projecte d’execució perquè Aproscom comenci amb la construcció, cosa que serà una realitat durant l’any 2023 i fins al segon semestre del 2024, quan està calendaridada la posada en marxa de tot el projecte. “Cobrarem la subvenció per terminis durant els propers deu anys, i les obres han d’estar finalitzades en un màxim de cinc anys, és a dir, el 2027; però obrirem abans”, confirma Gayà.

Aproscom ja presta serveis per a tota la comarca d’atenció primerenca, amb escola, centre de dia, residència, servei ocupacional, inserció laboral, suport a l’habitatge, pisos supervisats, formació per a l’ocupació, un centre especial de treball o suport familiar, entre altres coses. Tot això enfocat sempre a la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad