Porto Cristo tendrà un museu subaquàtic per a la regeneració marina

Porto Cristo es convertirà en un autèntic museu submarí. L’ajuntament de Manacor ha rebut una subvenció europea dels Fons Next Generation per valor de dos milions d’euros, per crear i gestionar un parc d’arqueologia submarina que alhora servirà com a escull per regenerar la fauna marina de la bocana del port, molt afectada durant dècades per les xarxes de la pesca d’arrossegament.

El projecte, que ha estat tramitat per la delegació de Turisme i haurà d’estar llest abans de tres anys, reproduirà a escala real quatre vaixells històrics museïtzats a partir de les restes locals estudiades per l’Institut Balear d’Estudis d’Arqueologia Submarina (IBEAM). També té per objectiu recuperar la biodiversitat i la fauna marina en una àrea devastada i empobrida com a conseqüència de l’excés d’extraccions de recursos marins, així com mòduls per millorar la connectivitat ecològica entre els vaixells i les àrees marines de la Xarxa Natura 2000.

Es vol començar fent una reproducció a escala del vaixell romà de ses Llumetes, d’uns 20 metres d’eslora i que es dedicava a transportar salsa de peix (garum) entre la Bètica i Roma al segle I dC. I del que actualment s’ha fet la sisena campanya d’estudi.

Això, a més de servir per conèixer com podia haver estat aquest vaixell en el seu temps, també serà d’utilitat per regenerar i crear una mena de santuari marí, que s’espera que aviat pugui comptar amb altres reproduccions a escala dels vaixells que se sap s’han enfonsat a Porto Cristo entre el segle I i el segle XX, entre ells un altre vaixell romà, un bizantí, o un vapor del segle XX.

L’escull constarà d’una àmplia àrea destinada a la restauració ecològica liderada per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC) i pretén ser un reclam excepcional per al busseig recreatiu, activitats científiques, formació en arqueologia submarina, monitorització ambiental i foment de la R+D en economia blava. Així mateix, el projecte també preveu la creació d’un centre d’interpretació amb museografia interactiva i tecnològica amb mòduls de realitat augmentada que permetin explorar les restes.

La delegada de Turisme, Maria Antònia Truyols, explica que el seu objectiu és “posar en valor el patrimoni cultural i natural de Porto Cristo i dotar-ho d’una nova infraestructura única a la Mediterrània”. Per la seva banda el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha assegurat que “hem trobat la manera com l’Ajuntament pugui intervenir en relació a un bé cultural, patrimonial i natural i finalment divulgar tot el tresor enfonsat que té Porto Cristo i que repercutirà en naturalesa, economia i turisme”. La delegada de Patrimoni, Núria Hinojosa, ha destacat que aquest projecte “representa la innovació, la sostenibilitat de l’economia blava”.

El projecte contempla també l’adquisició de dues embarcacions elèctriques pel transport dels bussejadors fins als punts d’immersió, dos motors i bateries per a llanxes auxiliars de servei i una furgoneta elèctrica pel transport de clients a terra, com a llançadora dels punts d’origen (hotels, pàrquing perifèric, altres punts de recollida).

El centre d’interpretació, per la seva banda, ampliarà l’oferta museística i augmentarà el grau de coneixement, la sensibilització, l’accessibilitat i la interpretació de les restes romanes, a més del coneixement de la història marítima de Porto Cristo i les Balears i de la geomorfologia costanera i el canvi climàtic.

Tot plegat faria de Porto Cristo un centre d’interpretació subaquàtic, al mateix temps que podria servir també com a complement de l’economia local, per un nou tipus de turisme.

Foto: Pedrosubb

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad