Matances, quan el fred arriba a Manacor

La Confraria de Tastavins de Manacor compleix amb la tradició i celebra les seves matances per aprovisionar de sobrassades i botifarrons tasts i foguerons

 

“Enguany el porc és petit, però les sobrassades quedaran fantàstiques, segur”, sostenen els membres de la Confraria de Tastavins de Manacor que a les set del matí ja preparen el pati del Molí den Roca, un dels molts molins fariners que van dissenyar la imatge local, del segle XVIII a la clàssica barriada de Fartàritx, a punt de procedir amb el ritual més mallorquí quan les temperatures baixen i el rebost necessita carn.

Si la vida es divideix en números i matèria, unes matances poden ser l’excusa ideal per comprovar-ho: 135 quilos de porc negre mallorquí del qual se’n treuran unes 39 sobrassades, de les quals mitja dotzena seran grans (bufetes i culanes) i la resta es transformaran en llonganisses (unes 50) per torrar al seu fogueró de Sant Antoni, quan el poble i la comarca cremen a mitjans de gener. Tot això a més d’uns 20 quilos més de botifarrons, confirma Antoni Gelabert mentre pasta la carn i la mescla amb les espècies proporcionals, i el seu germà Miquel dirigeix les operacions pel tradicional frit a la cuina.

Sacrificar el porc, utilitzar amb destresa el bufador, escorxar-lo i transformar-lo en una cosa comestible és l’art ancestral mallorquí per excel·lència. Un ritual que els membres de la confraria coneixen tan bé, que el procediment segueix els passos mecànics de qui en sap molt. Els mètodes, les mesures, les mans a temperatura i el coneixement per sortir amb bon nom i fer de sobrassades i botifarrons, per menjar amb vi el 16 de gener, “o per als tasts que anam organitzant durant la resta de l’any”.

Aquest diumenge, el primer després del pont de la Constitució, com cada any, els més de vint membres que actualment componen la Confraria s’han tornat a aixecar aviat per complir. Més de 40 anys ja que pasten, cusen, trituren o netegen budells. “Vam començar primer a una casa que teníem llogada al carrer Ortega i Gasset, fins que vam venir aquí al molí” el 1982, el lloc on històricament el grup de dimonis del Patronat de Sant Antoni manacorí despleguen el seu darrer ball cap a les dues i mitja de la matinada.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad