La estilogràfica d’Aurora Picornell i altres objectes de Son Coletes seran restaurats i exposats

L’osteoarqueòloga Almudena García-Rubio, directora del projecte d’Aranzadi a Balears, va presentar fa uns dies al cementiri de Son Coletes els objectes trobats entre les restes d’Aurora Picornell: diversos botons, la bala que la va ferir de mort i la ploma estilogràfica que duia els seus darrers dies de vida i de la qual no es va desprendre fins al final.

“Els objectes no ens tornen tant al moment de la mort d’aquesta persona, sinó a la seva vida. I no hi ha un objecte que ens pugui parlar més de la vida d’Aurora que la seva ploma”, ha valorat García-Rubio. “Va aparèixer a la zona toràcica dreta. Suposam que la tenia a una butxaca”, ha subratllat García-Rubio.

“Això tanca les ferides. Hi ha d’haver un punt i final. Tots hem de poder saber on són els nostres éssers estimats i donar-los un enterrament digne. Hem recalcat molt que no volem que es polititzi. Aurora tenia la seva ideologia, però no volem que ningú agafi aquesta bandera, l’important és la persona”, ha valorat Miquel Tortella, nebot nét de Picornell. “La família vol que això no s’aturi aquí. S’ha trobat una icona, però encara hi ha molta gent que mereix la mateixa recerca i el mateix respecte”, ha afegit al cementiri de Manacor, on ha baixat fins a la fossa on la sindicalista va ser enterrada després de ser executada pels franquistes la nit de Reis de 1937.

Tortella ha explicat que la família de Picornell ha decidit que els objectes trobats associats a les restes siguin cedits perquè estiguin a l’abast del públic. La idea que maneja la secretaria autonòmica de Memòria Democràtica del Govern és restaurar-los i exposar-los, juntament amb altres pertinences de represaliats trobades a les fosses, en un espai dedicat a reivindicar la memòria democràtica.

Precisament aquest treball de recerca i reparació emprès pel Govern la legislatura passada va aconseguir una fita a l’octubre, quan gràcies a l’ADN, quan van ser identificades les restes de Picornell, sindicalista, feminista i militant del Partit Comunista. El pas següent va ser catalogar els objectes trobats associats a aquell esquelet. «Trobam elements de la seva vestimenta: dos o tres botons de pressió, un botó de nacre blanc, un imperdible metàl·lic i uns pesos de plom que es cosien als baixos de vestits i abrics per donar-los caiguda. També recuperem el projectil d’una pistola al costat del crani, i la ploma estilogràfica», ha assenyalat García-Rubio.

Les restes de la sindicalista, cosidora de professió, van ser trobades a la fossa número tres del cementiri de Son Coletes, en el marc del tercer pla de fosses a iniciativa de Memòria Democràtica. Allà també es van trobar les restes pertanyents a quatre esquelets més que, es dóna per fet, pertanyen les Roges del Molinar (Catalina Flaquer Pascual, les seves filles Antònia i Maria Pascual Flaquer, i Belarmina González Rodríguez). Totes elles van compartir militància, presó i destí amb Picornell. Tot i això, encara no s’han pogut identificar amb l’adn.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad