Emilio García-Peñuela, Antonio González i Andreu Blanch. Dos d’ells són víctimes de la treta de Bellver del 4 de gener de 1937 i fins ara es creia que els tres foren assassinats i enterrats a Porreres
L’anàlisi genètica de les restes localitzades a les fosses de Son Coletes durant la segona intervenció del cementeri de Manacor que va dur a terme la Sociedad de Ciencias Aranzadi, en col·laboració amb ATICS, dins del Tercer Pla de Fosses (2021-2022) del Govern de les Illes Balears, ha donat com a resultat tres noves identificacions. Es tracta d’Emilio García-Peñuela Orgaz, Antonio González Rodríguez i Andreu Blanch Bauçà.
Emilio García-Peñuela i Antonio González foren víctimes de la treta de Bellver del 4 de gener de 1937 i fins ara es creien que foren assassinats i enterrats a Porreres.
Les seves restes varen ser localitzades en el grup 2 de la fossa número 3 del cementeri de Son Coletes, la fossa immediatament anterior a la que allotjava les restes d’Aurora Picornell, Belarmina González i les Roges del Molinar.
Les restes d’Andreu Blanch Bauçà, a qui també es creia assassinat i enterrat a Porreres, varen ser recuperats a la fossa número 4.
Segons els informes d’identificació biològica realitzats pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz), les identificacions s’han realitzat gràcies a mostres d’ADN donades per fills i filles de les víctimes en tots els casos.
Les famílies de les tres víctimes ara identificades son membres fundadores de l’Associacio Memòria de Mallorca i varen rebre el 29 d’octubre de 2021, amb motiu del primer acte d’homenatge institucional a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista a les Illes Balears, el certificat de víctimes del franquisme del Govern Balear.
El Govern durà a terme una tercera intervenció a Son Coletes
El Govern de les Illes Balears ha impulsat dues intervencions en el cementeri de Manacor: una primera realitzada sota la direcció de la Sociedad de Ciencias Aranzadi l’any 2020, en el marc del Segon Pla de Fosses del Govern (2020-2021); i una segona que va dur a terme entre octubre i desembre de 2021 un equip conjunt de tècnics d’Aranzadi i ATICS, en el Tercer Pla de Fosses del Govern (2021-2022).
En total, gràcies als treballs d’excavacions i exhumacions realitzats entre totes dues campanyes, s’han localitzat set fosses i les restes òssies d’un mínim de 86 persones, a més de múltiples objectes associats. Entre aquestes restes, 55 esquelets foren recuperats en posició primària i 31 en posició secundària (fragments i restes desarticulades).
La Vicepresidència del Govern i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Memòria, preveu dur a terme una tercera i definitiva intervenció en el cementeri de Son Coletes, en el marc del Quart Pla de Fosses (2022-2023), tal com va aprovar enguany la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme del Govern Balear.
Fins avui, a les Illes Balears s’han pogut recuperar en total les restes d’almenys 241 persones assassinades durant la Guerra Civil i la repressió franquista, de les quals ja s’han identificat 50 i s’han retornat 37 a les seves famílies.
Emilio García-Peñuela Orgaz
Va néixer a Madrid l’any 1899. Delineant i empleat del Banc d’Espanya. Fou detingut el 28 de juliol de 1936 a Palma i assassinat el 4 de gener de 1937.
Antonio González Rodríguez
Va néixer a Càceres el 19 de maig de 1908. De professió era fotògraf. Durant deu anys va ser membre de l’exèrcit espanyol. Pertanyia al sindicat CNT-FAI i fou delegat de transport marítim a Palma. Detingut el 19 de juliol de 1936 i assassinat la nit del 4 de gener de 1937.
Andreu Blanch Bauçà
Nascut a Porreres i de professió sabater. Detingut i conduït a un quarter de Palma el 30 d’octubre de 1936.