Identifiquen tres noves víctimes del franquisme al cementiri de Son Coletes

Emilio García-Peñuela, Antonio González i Andreu Blanch. Dos d’ells són víctimes de la treta de Bellver del 4 de gener de 1937 i fins ara es creia que els tres foren assassinats i enterrats a Porreres

 

L’anàlisi genètica de les restes localitzades a les fosses de Son Coletes durant la segona intervenció del cementeri de Manacor que va dur a terme la Sociedad de Ciencias Aranzadi, en col·laboració amb ATICS, dins del Tercer Pla de Fosses (2021-2022) del Govern de les Illes Balears, ha donat com a resultat tres noves identificacions. Es tracta d’Emilio García-Peñuela Orgaz, Antonio González Rodríguez i Andreu Blanch Bauçà.

Emilio García-Peñuela i Antonio González foren víctimes de la treta de Bellver del 4 de gener de 1937 i fins ara es creien que foren assassinats i enterrats a Porreres.

Les seves restes varen ser localitzades en el grup 2 de la fossa número 3 del cementeri de Son Coletes, la fossa immediatament anterior a la que allotjava les restes d’Aurora Picornell, Belarmina González i les Roges del Molinar.

Les restes d’Andreu Blanch Bauçà, a qui també es creia assassinat i enterrat a Porreres, varen ser recuperats a la fossa número 4.

Segons els informes d’identificació biològica realitzats pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz), les identificacions s’han realitzat gràcies a mostres d’ADN donades per fills i filles de les víctimes en tots els casos.

Les famílies de les tres víctimes ara identificades son membres fundadores de l’Associacio Memòria de Mallorca i varen rebre el 29 d’octubre de 2021, amb motiu del primer acte d’homenatge institucional a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista a les Illes Balears, el certificat de víctimes del franquisme del Govern Balear.

El Govern durà a terme una tercera intervenció a Son Coletes

El Govern de les Illes Balears ha impulsat dues intervencions en el cementeri de Manacor: una primera realitzada sota la direcció de la Sociedad de Ciencias Aranzadi l’any 2020, en el marc del Segon Pla de Fosses del Govern (2020-2021); i una segona que va dur a terme entre octubre i desembre de 2021 un equip conjunt de tècnics d’Aranzadi i ATICS, en el Tercer Pla de Fosses del Govern (2021-2022).

En total, gràcies als treballs d’excavacions i exhumacions realitzats entre totes dues campanyes, s’han localitzat set fosses i les restes òssies d’un mínim de 86 persones, a més de múltiples objectes associats. Entre aquestes restes, 55 esquelets foren recuperats en posició primària i 31 en posició secundària (fragments i restes desarticulades).

La Vicepresidència del Govern i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Memòria, preveu dur a terme una tercera i definitiva intervenció en el cementeri de Son Coletes, en el marc del Quart Pla de Fosses (2022-2023), tal com va aprovar enguany la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme del Govern Balear.

Fins avui, a les Illes Balears s’han pogut recuperar en total les restes d’almenys 241 persones assassinades durant la Guerra Civil i la repressió franquista, de les quals ja s’han identificat 50 i s’han retornat 37 a les seves famílies.

Emilio García-Peñuela Orgaz

Va néixer a Madrid l’any 1899. Delineant i empleat del Banc d’Espanya. Fou detingut el 28 de juliol de 1936 a Palma i assassinat el 4 de gener de 1937.

Antonio González Rodríguez

Va néixer a Càceres el 19 de maig de 1908. De professió era fotògraf. Durant deu anys va ser membre de l’exèrcit espanyol. Pertanyia al sindicat CNT-FAI i fou delegat de transport marítim a Palma. Detingut el 19 de juliol de 1936 i assassinat la nit del 4 de gener de 1937.

Andreu Blanch Bauçà

Nascut a Porreres i de professió sabater. Detingut i conduït a un quarter de Palma el 30 d’octubre de 1936.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad