Festa de tres dies per inaugurar la restauració de l’orgue del Convent

Bàrbara Duran Bordoy

 

El 2016 es va crear la Comissió per a la Conservació i Restauració de l’Orgue del Convent, encapçalada pel rector Genovart. Bàrbara Duran li va demanar per estudiar a l’orgue del Convent, quan s’iniciava en l’estudi d’aquest instrument. Els darrers anys, a Mallorca, s’han començat diversos projectes al voltant dels orgues històrics: el cicle de concerts al concert d’Alaró, sota la direcció de Miquel Bennàsser; els cicles Plenum Organis Festival de Santanyí i altres iniciatives al voltant dels orgues de Petra i Campos. Es va proposar, també a Manacor, la creació d’una entitat que mirés per a la restauració d’aquest orgue, datat des dels inicis del segle XVII.

El restaurador belga Wilfried Praet

 

Es va crear així la Comissió per a la restauració, que inicialment va comptar amb la regidora de Cultura Antònia Llodrà (per raó de càrrec en l’Ajuntament, en les àrees de Turisme, Patrimoni i Cultura); Bartomeu Mut (per raó de càrrec en el Conservatori Professional de Palma, on és professor d’Orgue); José L. García Mallada com a vocal; Aina M. Perelló (directora del cor parroquial) com a vocal; M. Magdalena Riera Frau com a vocal (arqueòloga del Bisbat de Mallorca); Xavier Gelabert com a tresorer i Bàrbara Duran com a secretària. En primer lloc es va demanar un estudi valoratiu, i posteriorment es va assignar aquesta restauració al taller d’orgueneria de Wilfried Praet.

La campanya de restauració íntegra de l’orgue del convent de Manacor arriba al seu fi; després d’un projecte que ha estat exemplar per la col·laboració entre les entitats implicades. I per tal motiu s’han convocat una sèrie d’actes institucionals que inauguraran la nova vida d’aquest instrument extraordinari. Dia 2 de desembre, a les 18 hores, l’orgue del Convent dels Dominics de Manacor veurà un moment important: la seva darrera restauració serà inaugurada, després d’uns anys de reformes a càrrec del mestre orguener belga Wilfried Praet.

Tota la inauguració serà una festa de tres dies, ja que estan prevists tres actes els dies 2, 3 i 4 de desembre. Es poden consultar a ENVIU Manacor, i les entrades són lliures fins a completar l’aforament. La Comissió per a la Conservació i Restauració de l’Orgue de Manacor vol agrair a totes les persones que han ajudat en aquesta campanya els darrers anys; especialment a l’equip del Consell, l’Ajuntament, als voluntaris de les Parròquies de Manacor i altres benefactors amants de la música com mossèn Joan Perelló.

A les 18 hores començarà l’acte, al qual està previst que hi assisteixin el bisbe Sebastià. Taltavull, la presidenta del Consell Catalina Cladera; la vicepresidenta del Consell Bel Busquets, la directora general de Patrimoni Francisca Coll i el batle de Manacor. Altres persones que han estat involucrades molt directament en aquest projecte han estat Mn. Francesc Vicens, que en l’actualitat és l’encarregat de la gestió patrimonials dels bens artístics de l’església de Mallorca i els dos rectors de les parròquies de Manacor, Mn. Andreu Genovart i Mn. Antoni Amorós. El concert inaugural serà a càrrec de l’organista de la Seu i professor del Conservatori de Palma, Bartomeu Mut.

Dia 3 de desembre a les 11.30, serà el mateix orguener Wilfried Praet i la restauradora del moble de l’orgue Maria del Mar Riera participaran d’un taller/taula rodona on explicaran les seves aportacions a la restauració. Els assistents podran visitar l’interior de l’orgue a continuació.

Dia 4 de desembre a les 18.30 tindrà lloc un Concert Participatiu, que vol ser un acte de reconeixement a tots els organistes i entitats que han col·laborat en la restauració. Aquest concert reuneix bona part dels organistes actius de l’illa, i així el diumenge 4 tocaran Ruth Albretch, Toni Balaguer, Sabine Bayer, Bàrbara Duran, Aina M. Perelló, Bartomeu Seguí, Klaus Stehling i Francesca Suau. A la vegada, les corals Ars Antiqua, Adults de l’Escola Municipal de Música, el cor parroquial i el cor infantil del col·legi de Sant Vicenç de Paul també cantaran acompanyats de l’orgue.

Tots els actes compten amb la col·laboració de l’estudi Cas Music, Floristeria Fullana i Foto Imatges.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad