El batle demana al Patronat que les dones ballin el proper Sant Antoni

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha transmès aquesta setmana al Patronat de Sant Antoni de Manacor, la necessitat que durant la propera edició de la festa les dones quedin integrades dins del grup de ball, ja sigui com a sant, dimonis petits o fins i tot com Dimoni Gros. Un missatge que li ha fet arribar a l’exregidor i ‘baciner’ del grup, Mateu Juan ‘Aleix’, que ara ho haurà de consultar amb la resta de membres perquè decideixin de quina manera s’implementa la proposta municipal i donar una resposta.

“Si la resta de festes i danses del municipi són integradores, no creiem que hi hagi cap problema perquè la dona estigui on li correspon en aquest cas”, explica Oliver. De fet, dins del reglament de l’ajuntament de Manacor ja figura la prohibició de donar ajut econòmic a cap tipus de col·lectiu que discrimini per raons de gènere.

De moment el consistori manacorí està en espera del que digui el Patronat (presidit per Antoni Gomila), que sempre s’ha mostrat poc partidari que les dones puguin formar part del seu nucli dur, al·ludint que això arribarà de manera natural encara que sense concretar cap tipus de data. I això que el novembre del 2019 la pressió mediàtica i dels diferents col·lectius en lluita per canviar la situació, com l’Assemblea Antipatriarcal o el Col·lectiu Dones de Llevant, va obligar el Patronat a reservar places per ensenyar les coreografies i el seu significat a les 17 dones, de les quals vuit van quedar dins una espècie de borsa de suplents.

Gomila va dir en aquells moments que “el curs servirà per formar diverses persones per tal que coneguin els balls i el funcionament de la festa, perquè si en un moment donat s’han d’incorporar i substituir el Dimoni Gros, algun dels dos Dimonis Petits, al Baciner o Sant Antoni, ho puguin fer sense problemes”. Una paritat que no va passar de la suplència i que també va quedar interrompuda per la pandèmia del Covid-19.

Una mesura que es va prendre amb la boca petita, deixant clar que això no significava un accés immediat de les dones, i que va estar originada sobretot després que el 2018 l’encarregat de representar el Dimoni Gros, Antoni Puigsever, no pogués sortir per un problema de salut i el Patronat hagués de cercar un substitut a només deu dies de la festa.

D’altra banda, i igualment important, hi ha el fet que durant les darreres dècades la Colla de Dimonis ha estat controlada per les mateixes famílies: ‘Aleix’ en el cas dels Baciners o ‘Pastureta’ en el cas dels Dimonis, el que ha impedit en molts casos un accés per mèrits. Una ‘tradició’ recolzada segons els seus protagonistes en el fet que ells van ser els que van mantenir encesa la flama local de Sant Antoni en els moments més complicats i de menor incidència popular.

L’Assemblea Antipatriarcal de Manacor, que va crear una colla alternativa de Dimònies per ballar cada 16 de gener a la plaça de Sant Jaume, ha demanat en reiterades ocasions des del 2016 a l’ajuntament de Manacor que acabi amb la discriminació de les dones a les festes de Sant Antoni. “Exigim a l’equip de govern municipal que el 2023 no financi unes festes que impedeixen a les dones ballar”, van dir Marta Servera i Margalida Gelabert aquest passat mes de març en recollir el premi d’IBDona, en reconeixement a la seva lluita feminista a les festes.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad