Quinze de les disset dones assassinades a la postguerra acabaren a Son Coletes

La troballa de les restes de cinc dones a la segona campanya d’exhumacions del cementiri municipal de Son Coletes l’any 2021, alhora que semblava resoldre un problema històric, bifurcava el camí en tres possibilitats plausibles de cara a saber la identitat d’aquells cossos.

La primera opció que van fer servir els experts per les seves hipòtesis i en tenir clar que eren cinc esquelets femenins, va ser la de suposar que eren les cinc infermeres milicianes assassinades el 1936 a Manacor i arribades a l’estiu com a part de l’expedició catalana comandada pel capità Alberto Bayo per intentar recuperar l’illa per a la causa republicana. Però ningú va avisar les infermeres, que estaven treballant en un petit hospital de campanya a prop de Son Carrió, que el seu vaixell ja havia salpat, de manera que van ser capturades, torturades, assassinades i suposadament llançades a la fossa comuna de Son Coletes.

Però el fet que els cossos fossin trobats amb vestits i roba de carrer molt diferent dels monos de treball de les infermeres de la Creu Roja, van fer sospitar els arqueòlegs que bé es podria tractar d’altres dones diferents. D’aquí les altres dues opcions: o que fossin ‘anònimes’ o, i el que va prendre més cos, que fossin les conegudes com a Roges del Molinar amb Aurora Picornell al capdavant. I que per tant no estiguessin al cementiri de Porreres com es creia, sinó a Manacor.

Per a l’investigador manacorí, Antoni Tugores, tot fa pensar que van ser traslladades fins a Son Coletes amb vida i que aquí foren ajusticiades. No és un procediment lògic, però és que els assassins no seguien raonaments normals, com tampoc no era normal assassinar dones”. És aquí quan Tugores recorda amb cert abatiment que de les “disset dones de les quals hi ha constància que van ser assassinades durant la repressió feixista a Mallorca, quinze han estat trobades al cementiri de Manacor”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad