Quan els feixistes feien festa a Porto Cristo

La imatge

 

El 16 d’agost de 1936 les tropes republicanes comandades pel capità Alberto Bayo, desembarcaren a la costa del llevant mallorquí per intentar reconquerir l’illa, dominada pel bàndol nacional després del cop d’estat militar de Francisco Franco el 18 de juliol. Però després d’unes setmanes aquell intent va fracassar i van haver de reembarcar com van poder cap a Barcelona, València o Maó, on els republicans encara resistien. Era el 4 de setembre de ara fa 86 anys. Durant dècades aquest episodi va ser motiu de celebració pública pels feixistes. Al nostre municipi, Porto Cristo, va ser l’epicentre als dos monuments que recordaven, fins fa poc, la victòria del dictador.

A les darreries dels anys 80, de quan pertànyen les imatges, ja ‘només’ solien ser una cinquantena de persones les que compareixien a finals d’estiu amb les camies blaves i el braç dret aixecat mentre cantaven el ‘Cara al sol’, després de fer els protocolaris discursos dirigits per l’anomenat Camarada Bonet i de les ofrenes florals acompanyades per una banda de tambors i cornetes.

Els monuments, aixecats a finals de la dècada dels cinquanta al Club Nàutic i a la plaça confluència entre l’avinguda dels Pins i la carretera de Son Servera, foren finalment enderrocats entre els anys 2005 i 2006, sent batle de Manacor Antoni Pastor (PP).

Fotografies: Andreu-Salas

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad