Tot a punt per a l’estrena de L’Arxiduc, nova òpera d’Antoni Parera Fons

Bàrbara Duran Bordoy

 

Aquesta darrera setmana Antoni Parera Fons ha vingut a Mallorca per presentar la seva darrera òpera, L’Arxiduc, composta sobre un llibret de Carme Riera. Amb molts pocs dies d’estada, Parera ha enllestit les darreríssimes revisions a la partitura i preparat els assajos que començaran dintre de pocs dies.

La presentació tingué lloc la setmana passada, amb la resta de l’equip que capitaneja la producció. A més de Parera i Riera, la direcció musical anirà a càrrec del titular de l’Orquestra Simfònica de les Illes Pablo Mielgo i el director d’escena Paco Azorín, que ja va treballar amb Parera a María Moliner on creà una escenografia espectacular.

Antoni Parera comenta, però, que la música és diferent a la de María  Moliner, està pensada sota una altra estètica i de ben segur que portarà novetats estilístiques respecte de les seves tres òperes  anteriors. Comenta que ha estat molt interessant treballar amb els textos de Carme Riera, encara que afegeix que ha estat com una mena de desafiament personal, car dibuixen una personalitat complexa i presenten uns matisos de la figura de l’Arxiduc que són més aviat desconeguts per als mallorquins.

Per la seva banda, Carme Riera va subratllar en la presentació que es va recolzar molt en el Die Balearen, una obra de referència per a conèixer el context social i cultural en el qual va viure l’Arxiduc, i que ella ha usat com una de les eines fonamentals.

Potser també l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria és un desconegut arreu d’Europa. La seva preparació i estudis el portaren a ser un dels primers intel·lectuals d’Europa a finals del XIX. En aquest sentit, l’òpera s’ha traduït també a l’idioma italià (la llengua internacional de l’òpera i la música) i també l’alemany. D’aquesta manera, les possibilitats d’estrena arreu del món es multipliquen i es dona difusió, així, a una figura cabdal de la cultura de les Illes.

Cal recordar que aquesta és la primera òpera produïda pel Govern, i la veritat és que hi ha una sèrie d’elements que s’han de valorar com a extremadament positius; perquè bona part dels personatges són interpretats per cantants de les Illes. El conseller va subratllar aquest aspecte en la presentació. L’Arxiduc compta amb un elenc que inclou el tenor David Alegret (arxiduc jove); el baríton José Antonio López (arxiduc vell); la mezzosoprano María José Montiel (Catalina Homar); el baríton Pau Camero (Wlasidlaw Vyborny); el baríton Joan Martín Royo (emperador d’Àustria) i la soprano María José Moreno (mare de l’arxiduc). L’equip artístic i tècnic  compta amb artistes balears, tal com s’ha esmentat, entre els quals cal destacar la soprano Marisa Roca (Antonieta mare); els tenors José Manuel Sánchez (Erwin Huber), Joan Lainez (Francesc Ferran), Antoni Aragón (veus del poble); el baríton Josep Miquel Ribot (veus del poble) i el cor del Teatre Principal de Palma.

Solament cal recordar a tots els interessats que les entrades ja són a la venda al Teatre Principal i es poden trobar també en línia, al portal del mateix Teatre. Les dues funcions són els dies 25 i 27 de novembre a les 20 hores.

Parera Fons bé es mereix una visita a Palma.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad