Música contemporània per a orgues històrics: presentació del disc 01.XG

Bàrbara Duran Bordoy

 

Ja des dels seus inicis (2015-2016), una de les propostes més clares i innovadores de la Comissió per a la conservació i restauració de l’orgue del Convent de Sant Vicenç de Manacor fou que la música d’orgue no dorm en els calaixos històrics, sinó que és un instrument amb el qual es pot fer música contemporània.

El compositor Xavier Gelabert

 

La participació del compositor manacorí en la campanya de restauració li permeté apropar-se a la composició d’obres contemporànies però pensades, a la vegada, per explorar la sonoritat històrica dels orgues mallorquins. Unes peces que han estat tocades, aquests darrers sis anys, per diferents organistes de les Illes i publicades en la casa editorial Donemus Publishing.

Els darrers dies d’agost el segell discogràfic Casmusic, de la mà de la seva productora Eugenia Gallego ha presentat aquest disc 01.XG, amb la participació dels organistes mallorquins Miquel Benàssar, Bàrbara Duran, Nofre Morey, Rafel Riera i Francesca Suau, i que foren enregistrats a l’orgue d’Alaró. A més, el disc compta amb la interpretació de l’americà Carson Cooman (enregistrament a l’orgue de la Memorial Church of Harvard, Boston) i Tania Dovgal, organista ucraïnesa que toca a l’orgue de Notre-Dame de Taur (Tolouse).

Obra de l’artista manacorina Maria Huerga

 

La música de Xavier Gelabert inclou aquí un seguit de peces inspirades en tonades tradicionals mallorquines, que ell treballa amb un segell molt personal, i que ja formen part del repertori tocat habitualment a Santanyí, Alaró i Manacor: la Batalla del pastor, la tonada d’exsecaiar, el Vou veri vou o l’entrada de Sor Tomasseta. Però inclou també un seguit d’Ofertoris d’encàrrec, que nodreixen la música religiosa actual; així es pot sentir l’Ofertori sobre diversos cants gregorians com el Veni Creator Spiritus, Attende Domine, Stella Caeli , Caligaverunt o l’Ave Maria.

Gelabert, que té peces per a orquestra de tall dens i ombrívol, d’estètica molt personal, desplega aquí un món molt ben treballat i interessant, car no renuncia als seus postulats musicals però entra en una concepció sonora que recull la tradició històrica amb el tractament harmònic i formal contemporani.

La presentació del disc a Casmusic no fou un esdeveniment aïllat, sinó que comptà amb una exposició  de l’artista manacorina Maria Huerga, que havia creat un seguit d’obres inspirades en la flor del Lotus, i que acompanyaren l’estrena d’un grapat d’obres electròniques de Gelabert amb el mateix títol. Ambdós artistes havien treballat conjuntament en aquestes obres de caràcter molt meditatiu. Així mateix, Miquel Benàssar, Eugenia Gallego i Gelabert oferiren una taula rodona on comentaren els aspectes d’aquest enregistrament que marca una nova etapa: els orgues històrics desperten a la nova música. Tot aquest Festival de Casmusic, amb diverses activitats com aquesta presentació, poden ser vists després en streaming al canal de Casmusic.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad