Catalina Vadell: “El nou hospital ens permetrà dur a terme cirurgies robòtiques”

Parlam amb la directora-gerent de l’Hospital de Manacor, Catalina Vadell, sobre l’inici de les obres per ampliar i modernitzar el centre de referència comarcal. Les pors i les il·lusions sanitàries de cara a un futur proper amb la Covid encara en un segon pla.

-Com s’afronta una reforma i una ampliació tan important des de la gerència?

-S’afronta amb moltíssima il·lusió i, perquè no dir-ho, també amb un punt de preocupació, ja que durant uns anys seran molts els problemes als què haurem de donar solució. Però amb la tranquil·litat de tenir un equip de professionals extraordinari que posen i posaran, en tot moment, tot el seus sabers perquè les molèsties i els inconvenients siguin mínims per als pacients. La prioritat sempre serà continuar donant la millor atenció sanitària possible als nostres pacients.

-La paraula és paciència?

-Una mica de paciència sí que hem de demanar, perquè no és fàcil conviure amb obres. Per començar, i temporalment, perdrem places d’aparcament, i això és incòmode, tant per als professionals com per als pacients i familiars. També hi ha el tema de les restriccions de visites, que potser hi haurà moments en què haurem de ser molt rigorosos per preservar al màxim la bioseguretat ambiental. I tampoc no podem descartar que durant alguns dies, o fins i tot setmanes, haguem de restringir algunes activitats, amb el consegüent impacte amb els retards en l’atenció dels pacients.

-Tem que l’hospital es torni a quedar petit en uns anys, després de l’ampliació?

-Vull pensar que això no passarà, ja que quan elaboràrem el Pla Funcional vam demanar als responsables dels diferents serveis que pensessin a 20 anys vista… però també és cert que el futur és imprevisible, i que no sabem què pot canviar en els propers anys o quines qüestions puguin tenir impacte en l’atenció sanitària.

-Quines malalties es podran operar a l’hospital que fins ara no es podien?

D’entrada no canvia la Cartera de Serveis, per tant podrem operar el mateix que ara, però sí que ho farem en uns quiròfans amb avantatges tecnològics què ara no disposam i en uns espais dissenyats amb una perspectiva més actual. Per posar un exemple, podrem dur a terme cirurgia robòtica, cosa que fins fa uns anys era gairebé ciència ficció, i que ara és una realitat del dia a dia. De fet, a dia d’avui, a l’Hospital de Manacor ja es duen a terme cirurgies de pròtesis de genoll controlades per un navegador, cosa que significa que un programa informàtic defineix l’exacta col·locació de la pròtesi i orienta el cirurgià en el seu treball.

-Més eficiència per tant?

Les noves àrees quirúrgiques tendran una estructura que afavorirà circuits més eficients sí, permetent, com ja he comentat abans, la incorporació de la robòtica al dia a dia. També disposarem de dos quiròfans amb fluxos laminars, que donaran més seguretat a la prevenció d’infeccions a les cirurgies protèsiques. També vull remarcar la Unitat de Cures Intensives, que no només doblarà el nombre d’espais actuals, fet imprescindible, i més després de l’experiència que ha suposat la pandèmia per SARS-Cov-2, sinó que també disposarà de millores tecnològiques que sempre són un plus de qualitat per al tractament dels nostres pacients. Així mateix, crec important destacar que disposarem d’un nou Hospital de Dia Mèdic, que triplica la dotació de l’actual, i que suposarà una gran millora en el confort tant dels pacients i familiars com dels professionals.

-Com afectarà l’obra a l’hora d’accedir i aparcar?

Com li deia, durant uns mesos perdrem aparcaments, i per tant serà més complicat trobar-hi plaça. En aquest sentit he de dir que hem demanat als treballadors que, o bé facin servir el transport públic sempre que sigui possible, o vinguin a l’Hospital en cotxes compartits; i en tot cas que aparquin als carrers propers a l’Hospital però no a l’aparcament, per tal que aquest pugui ser utilitzat sense problemes pels pacients i els familiars.
Així mateix ja fa uns anys que hem treballat conjuntament amb l’ajuntament de Manacor perquè adquirís uns terrenys propers a l’Hospital i els cedís a la Conselleria de Salut, per poder ampliar l’aparcament actual. Sembla que properament això serà una realitat que ajudarà moltíssim a pal·liar la situació de manca d’aparcament durant les obres. També vull recordar que un cop acabat l’edifici ambulatori disposarem d’un aparcament subterrani amb més de 200 places, que se sumaran a les 400 actuals.

-El nombre de llits augmenta?

El Pla Director no tenia previst incrementar les unitats d’hospitalització, ja que per una banda l’aposta era i és potenciar l’ambulatorització de la majoria dels processos, tant mèdics com quirúrgics, i per altra banda estava previst que es construís a la nostra comarca, en concret a Felanitx, un Hospital de cures intermèdies, cosa que suposaria que pacients que actualment tenim ingressats no tant per un problema mèdic sino per una necessitat de rehabilitació o per problemàtica social, podrien traslladar-se a aquest centre i per tant alliberarien llits que es podríem dedicar a allò que ha de ser la feina d’un hospital d’aguts.
Així mateix vull recordar que des de l’any 2019 tenim un servei d’Hospitalització domiciliària, que ens permet donar assistència a pacients que, per les seves característiques, poden rebre la mateixa atenció que rebrien a l’Hospital, però estant al seu domicili. Actualment podem prestar atenció a 12 pacients, però la nostra voluntat és incrementar els equips per arribar a una cobertura mínima de 18.

-Encara que sembli que ens hem oblidat de la Covid… Com estan ara mateix els números i la tendència?

-Evidentment no ens podem oblidar de la Covid, ja que el virus segueix circulant, però sí que és cert que la situació és radicalment diferent a la de fa uns mesos. La tendència a tenir molt poca patologia Covid ja fa unes setmanes que es manté, i la nostra esperança és seguir així, però no podem abaixar la guàrdia, i hem de seguir animant la gent que es vacuni i que sobretot les persones de risc, utilitzin màscareta en situacions en què no es pugui mantenir la distància social.

-Manacor necessita un segon centre de salut?. Tan a prop de l’hospital?

Fa molts anys que Manacor necessita un segon centre de salut, igual que necessita un Hospital dimensionat a les necessitats d’una població de referència que ha passat dels poc més de 90.000 habitants el 1997 als més de 150.000 actualment. Sobre on ha d’estar situat, si a prop o lluny de l’Hospital, crec que no hi té cap importància. El treball de l’Hospital i del Centre de Salut, són complementaris, així que és igual on sigui.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad