Detingut un empresari de Manacor per delictes contra els seus treballadors

Agents de la Policia Nacional a Manacor han detingut un home de 56 anys com a presumpte autor de delictes contra els drets dels treballadors, vexacions, entrar a una vivenda sense permís i apropiació indeguda. Van iniciar una investigació sobre un empresari per la suposada comissió de diversos delictes contra els drets dels treballadors en establiments d’hostaleria i alimentació a Manacor i pobles del Llevant.

La investigació es va iniciar a partir de diverses denúncies contra aquesta persona per part d’antics treballadors dels què suposadament se n’aprofitava amb enganys diversos, causat importants perjudicis. L’ocupador, a fi de convèncer els seus futurs empleats, els oferia unes condicions laborals molt beneficioses, entre altres uns sous elevats, manutenció i hostatge, amb alta en la seguretat social i els dies lliures corresponents.

Un cop començaven a treballar sembla que res del que s’havia promès es complia, les jornades laborals eren de fins a 12 hores diàries, tenint amb sort un dia a la setmana lliure, no cobrant les nòmines a final de mes. Les altes a la seguretat social tampoc mai arribaven.

En el cas de negar-se a continuar treballant, eren increpats o despedits sense cobrar ni lloc on estar, ja que alguns residien en habitacions a l’edifici d’un dels restaurants, de les quals els tirava immediatament si no complien amb les seves exigències.

En la majoria dels casos els treballadors van manifestar haver rebut durant les seves interminables jornades laborals insults, sacsejades i actituds violentes, com ara el llançament d’objectes a terra, crits i mals gestos.

Un dels casos va ser el d’una de les treballadores que va arribar a treballar unes 14 hores diàries, patia assetjament laboral, havia de servir el menjar als empleats, i també netejar el pis on residia l’empresari. Fou acomiadada sense haver cobrat la nòmina, sense haver-la donat d’alta en seguretat social i traient-la de l’habitació on residia.

Un altre dels treballadors ja cansat de no cobrar, de treballar tantes hores i no estar d’alta a la Seguretat Social, va decidir no anar a treballar, a la qual cosa l’amo el va anar a cercar a la seva habitació, va rompre la porta i el va agafar per la força perquè s’incorporés al seu lloc de treball. A una treballadora que li va sol·licitar el pagament de la seva nòmina, li va indicar que ella era la que li devia diners ja que li havia donat allotjament i manutenció.

El resultat de les investigacions dutes a terme pel Subgrup Operatiu d’Estrangers de la Policia Nacional, infereix que el modus operandi utilitzat pel suposat autor dels fets consistia a cercar perfils de persones amb situacions especialment delicades econòmicament, moltes en situació irregular a Espanya, per la qual cosa era impossible que aconseguissin un contracte legal, si bé una vegada dins de l’empresa, depenien totalment de l’ocupador i aquí és quan les condicions laborals canviaven.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad