Els Moretons ballaran davant el Papa aquest mes d’octubre

L’Associació Cultural Sant Domingo ja prepara el viatge al Vaticà de l’expedició manacorina

Les ancestrals coreografies dels Moretons, el grup de ball infantil de Manacor, viatjaran aquest mes d’octubre a Roma per actuar davant del Papa Francesc, en una recepció oficial que tindrà lloc a Sant Pere i que iniciarà una sèrie de col·laboracions entre el Vaticà i l’Associació Cultural Sant Domingo, impulsora de l’històrica trobada.

L’oportunitat va venir arran del viatge que el musicòleg italià Salvatore Di Russo va fer fa uns mesos a Manacor, com a part del seu estudi de balls i percussions a Espanya. La fascinació pel ball d’orígens colonials va ser tan gran, que aviat va contactar amb el president de Sant Domingo, Antoni Oliver, per contemplar l’oportunitat que tant els Moretons com la Banda Municipal de Música de Manacor poguessin viatjar a Roma.

La idea es va anar tancant aquest estiu a través de reunions que també van incloure la delegació municipal de Turisme i el mateix batle manacorí, Miquel Oliver, que van veure amb bons ulls col·laborar a la trobada com a part de la promoció turística del municipi. Pocs dies després Di Russo va tenir els primers contactes amb la Prefactura de la Casa Pontifícia, que no va posar problemes per a la recepció.

D’aquesta manera, una delegació de com a màxim 40 persones (en aquests moments n’hi ha inscrites 25) es desplaçarà el proper 18 d’octubre fins a la capital italiana per, l’endemà de les 9 hores, tenir una audiència oficial amb el Papa Francesc a la plaça de Sant Pere, on ja s’ha fet la reserva de localitats.

“És una oportunitat única i estam molt feliços de poder mostrar el ball dels Moretons davant el Papa”, explica Oliver, que recorda que tota aquella persona que vulgui acompanyar-los pot apuntar-se fins a completar el màxim previst a l’expedició. Al final de l’audiència està programat un nou ball públic a la plaça vaticana per fer després una visita exclusiva a la Necròpolis Vaticana en tres grups diferenciats i amb un guia privat en castellà.

Finalment, també s’està estudiant la possibilitat d’actuar, un dia després, a l’ambaixada espanyola a Roma, situada a prop de la mítica escalinada precisament de la Plaça d’Espanya. Tot i que és un punt que en aquests moments falta per concretar.

Intercanvis

Però les relacions entre Manacor i Itàlia no s’acabaran a l’octubre. Està previst que durant la primavera que ve la Banda Municipal de Música local es traslladi al país transalpí per a dues actuacions, una d’elles per acompanyar en cercavila a la Colla Gegantera de Manacor, que també els acompanyaria a la capital romana. Com a contrapartida, al maig, una agrupació musical romana encara per determinar entre la vaticana o la banda militar, tornaran la visita i actuaran al claustre barroc de Sant Vicenç Ferrer.

D’on vénen els Moretons?

Parlar dels Moretons és fer-ho de Sant Domingo, barri i festa a què sempre han anat units. Però la pregunta és… D’on vénen i quin és l’origen de les vestimentes? Per respondre a la qüestió hi ha diferents hipòtesis: la primera va lligada a l’arribada dels frares de la congregació a Manacor, el 1576. Encara que hi ha altres teories que asseguren que la dansa va ser introduïda al segle XVIII pel frare Pedro Bennàssar, primer dominic manacorí, fill d’un moro convers. I d’aquí el nom.

En qualsevol cas i encara que no hi hagi documentació dels Moretons abans del segle XIX, és segur que es tracta d’una dansa guerrera inspirada en vells costums àrabs, segons apunten Albert Carvajal, Antoni Gomila i Joan Lliteres en un estudi. “Ens assegurava un vell soldat manacorí que havia presenciat un ball gairebé idèntic en un campament marroquí per celebrar la victòria d’Add-el-Krim després de la batalla”.

Aquest buit documental fa que de manera oficial els Moretons no siguin datats abans del 1835, any de prohibició de les festes del Convent i de les ordres a Mallorca. El punt de partida seria la declaració del dogma de la Immaculada, establert amb el custodi del convent fra Pius Caldentey Perelló, que va voler donar substància a l’esdeveniment amb una dansa, potser musicada i adaptada per ell mateix. La vestimenta i el nom de Moretons, representarien la religió musulmana vençuda per la Verge.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad