Pedro Sureda, un apassionat de la cria morfològica

El concurs nacional morfològic i de doma d’aquest cap de setmana a Son Pardo ret homenatge al criador manacorí

 

Aquest dissabte tendrà lloc a l’hipòdrom de Son Pardo de Palma el primer concurs morfològic internacional de tres estrelles (la categoría máxima a nivell internacional) que s’organitza a Mallorca, puntuable pel campionat del món del SICAB. Organitzat per l’AMCCPRE, el concurs començarà a les 17,30 hores i després, a les 21 hores, tendrá lloc un homenatge en record del criador manacorí Pedro Sureda, un dels referents d’aquesta disciplina durant dècades i un apassionat del cavall espanyol. 

La seva família, que rebrà una placa commemorativa, recorda Sureda com un home senzill, que passava gust de l’alegria dels demés. Poc amant dels focus, la seva feina silenciosa el va dur cap el reconeixament estatal i internacional per la seva millora de la raça espanyola, creant unes eugues molt particulars, belles i reconeixibles. “Ha estat una feina de molt de temps i sacrifici, però ell sempre tenia il·lusió”, recorda la seva vídua, Maria Isabel Riera.

“Els padrins eren pagesos, però tret del seu padrí que tenia trotons, a la finca de sa Sínia Vella hi havia vaques… o sigui que poca cosa a veure. El pare den Pedro tenia ponis i un cavall al qual ell pujava ja de nin sense montura”, explica. “Va començar amb una euga de raça àrab anomenada Tali, a finals dels anys 80. Després va arribar Orus, un cavall també àrab”.

Però a un moment determinat va canviar els àrabs pels espanyols, a fi d’enfocar la ramaderia de Sa Sínia cap a concursos morfològics amb uns cavalls més dòcils. Va començar amb Lucero VIII i eugues de Campo Bajo i Marín García per anar creuant i experimentant. Les dues primeres i principals van ser Jardinera Sol i Zarzuela Jem, que encara viuen. D’aquí en van sortir Jardinero Sínia y Lancero Sínia.

És difícil trobar una ramaderia de eugues de pura raça com aquesta, amb una base de criança així. Amb un caràcter fort i definit, però al mateix temps tan nobles. Han guanyat distints premis: dues eugues criades per Sureda han quedat segona i tercera a campionat del món morfològic del SICAB, per exemple.

“Tenia l’emoció de veure què sortia, d’experimentar, de crear coses noves”, rememora Natalia Abeal, qui ara s’encarrega de la cria. “S’ha de tenir instint i sort, un sisè sentit perquè surti bé i en Pedro el tenia. Pots repetir 30 vegades un creuament i mai surt igual, però ell dins el seu cap tenia una idea molt clara del cavall que volia”. “Solia pujar on eren els cavalls i agafava apunts del que es podía millorar”.

“Morfològicament un cavall o una euga de Sa Sínia es nota a simple vista, amb la cara, el coll, saps que és un espanyol i que és d’aquí, tenen classe i són molt bons de dur”, repeteix Maribel Riera, que tot i reduïr una mica el volum fins a uns 115 animals entre sementals, eugues i poltres, manté viva la ramaderia apostant per la qualitat. 

Els cavalls de Sa Sínia es venen per tot el món, serveixen tant per enganxar, de passeig  o per a la doma. N’hi ha per Alemanya, fins als Estats Units, passant per tota centreamèrica o fins I tot a Tailàndia.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad