30 anys sense l’antiga Plaça de ses Verdures

Era diumenge, 1 de novembre de 1992, dia de Tots Sants a les tres de l’horabaixa, quan les màquines entraren a la plaça Constitució per començar a tomar tota l’estructura de l’antiga plaça de ses Verdures, enguany farà 30 anys. Una vella estructura de ferros pintats de verd, formada per tres cossos: un de central més elevat i dos laterals per on hi baixava l’aigua els dies de pluja. El dimarts següent ja pràcticament no en quedava res a l’espera de l’alineació dels nous edificis (que ja va començar un dia després) i l’excavació.

Uns quants dies abans, dins el mes d’octubre, l’ajuntament de Manacor havia adjudicat les obres de reforma i adecentament de la plaça per un pressupost de 43 milions de pessetes a l’empresa Artigues Truyols C.B. A l’oferta i presentació de pliques es presentaren un total de sis empreses, encara que algunes d’elles no cumplimentaren degudament els pertinents informes.

Entre les que tenien possibilitats de realitzar aquestes obres hi havia Construcciones José Alzamora S.L. amb un pressupost de 46 milions 226 mil pessetes; Construcciones Llodrá Pascual S.A. per 45 milions 942 mil pessetes i l’adjudicatària per 43 milions 197 mil pessetes.

Segons el delegat d’Urbanisme en aquells moments, Rafel Sureda: “A partir d’ara els hem donat un plaç de quatre mesos perquè duguin a terme les obres de l’estructura de tota Sa Plaça” deia. “Després es concedirà un termini de temps de dos mesos més perquè procedesquin a l’acabat, com és per exemple, la construcció de la voraria al seu voltant, il·luminació i altres, tot alzó amb un pressupost aproximat al 20 milions de pessetes i que farien la suma total de 63 milions”.

En el transcurs de les obres i amb l’objectiu de molestar el menys possible als venedors, les feines es traslladaren en primer lloc a la banda d’abaix i posteriorment a la part superior. Aquest projecte definitiu que l’Ajuntament ha aprovat no reflexava la construcció d’aparcaments, tal i com demanaven els veïnats.

Pel que fa als llocs de venda a la part superior n’estaven prevists un total de 24 de 3,67 x 3,20 metres i a la part d’abaix 21 una mica més petits, de 3,47 x 3,20 metres. Es projectaren tres fileres de venedors, dues d’elles mirant a l’interior i exterior i la tercera, a les dues bandes dels passadissos interiors que tendrien una amplada de dos metres. Finalment les voraries dels costats de l’edifici serien d’un metre i vint centímetres.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad