El punt verd de Porto Cristo: problemes i solucions

El mes d’octubre farà un any que el punt verd de Porto Cristo va tancar definitivament per raons legals derivades d’una serie de denúncies ambientals. L’augment d’inspeccions administratives i la manca de llicència municipal per poder tenir un ecoparc amb papers al solar situat devora l’institut, va fer prendre una decisió que fins ara no ha tengut alternativa equiparable.

Un dels problemes més grossos està precisament en trobar un solar condicionat, a les foranes per no molestar massa, però que alhora no representi un desplaçament exagerat pels veïnats que hi hagin de dur trastos a reciclar. La solució que de moment les delegacions de Medi Ambient i de Zona Costanera veuen com a més viable és la d’acceptar la cessió que fa la conselleria d’Agricultura d’uns terrenys aferrats a la depuradora de Porto Cristo, a un poc més d’un quilòmetre del nucli urbà i que s’inclouria dins el projecte de renovació i ampliació de la mateixa planta de depuració d’aigües.

“Durant aquest temps s’han reforçat les freqüències i els punts de passada de la deixalleria mòbil per intentar compensar la manca d’un espai físic”, explica el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, que al mateix temps adverteix que si la cosa “s’allargués molt”, en referència a la cessió del Govern dels terrenys per començar a actuar, “hauríem de cercar alternatives en forma d’àrees d’aportació d’emergència. Està clar que la urgència és màxima. Si l’obra no avança s’hauran de cercar solucions temporals per un poble que durant tot l’any ja té entre 8.000 i 12.000 habitants”.

Una mort anunciada

El tancament, l’octubre de 2021, va arribar després d’onze anys de presència il·legal. Així ho va decidir la regidoria de Medi Ambient de l’ajuntament de Manacor un cop li van ser comunicades les denúncies del Seprona i del Govern per no complir amb les normatives de residus, i després d’admetre que el departament d’Urbanisme local no havia aconseguit trobar en un any uns terrenys adequats per a traslladar-lo.

El problema arrenca el 2010 quan el punt verd va haver de ser eliminat d’on estava, a la plaça del Sol i la Lluna, per poder emprendre unes obres integrals de reforma. D’aquí es va dur a un solar d’uns 4.000 metres quadrats situat en un lateral de poliesportiu de l’IES Porto Cristo; Però no hi havia cap conveni signat amb la propietat per ser-hi. “Es tracta d’un solar que té la qualificació d’urbanitzable però que no obstant això, no consta com a apte per acumular ni tramitar residus”, va dir a finals de l’any passar Sebastià Llodrà i el delegat de la Zona Costanera, Sebastià Nadal.

D’altra banda, els expedients oberts per la Guàrdia Civil i la conselleria de Medi Ambient (arran d’unes denúncies particulars), constataren que no es complien ni amb els preceptes urbanístics ni amb les normes mínimes ecològiques. Amb la qual cosa i davant la impossibilitat d’escometre obres de tanca o l’adequació d’una solera, l’ajuntament de Manacor va decidir tancar, deixant així sense un punt verd als veïnats de Porto Cristo i Sillot.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad