Manacor posa en marxa un pla solar per deixar de pagar electricitat

Aquesta setmana han començat les obres de la plaça de Sant Jaume, punt emblemàtic de la renovació verda que va emprendre l’Ajuntament el 2019

 

Aconseguir pagar el cent per cent dels rebuts d’electricitat amb energia solar per estalviar més de 250.000 euros a l’any. Aquest és l’objectiu de la SAM, l’empresa pública de l’ajuntament de Manacor que gestiona els aparcaments, els serveis d’aigua corrent i l’explotació de les platges. Un repte que es podria estendre a la resta del consistori a mitjà termini i els primers passos del qual ja estan en marxa.

El més vistós i el que representa el mascaró de proa és l’espectacular disseny de dues grans pèrgoles (amb 225 plaques fotovoltaiques entre totes dues muntades per l’empresa Ferrovial) que s’instal·laran a la històrica plaça de Sant Jaume. Una iniciativa de la pròpia SAM de 350.000 euros de pressupost, finançats gairebé íntegrament per la taxa turística a través de la conselleria d’Energia. “Les obres acaben de començar i està previst que durin fins al novembre”, explica Cristina Capó, presidenta de la societat pública i regidora d’Hisenda.

Unes pèrgoles circulars a manera de grans para-sols, que a més de generar 90 quilowatts de potència per donar cobertura a les dues plantes d’aparcaments subterranis de la plaça i als 20 punts de recàrrega per a cotxes elèctrics permetrà que l’Ajuntament tingui energia de sobres per també abastir al pou d’aigua potable de Sa Moladora, indispensable per a la xarxa local de la ciutat.

“De la mateixa manera que pensam en integració i didàctica”, subratlla el gerent de la SAM, Francesc Grimalt, “en primer lloc perquè pensam que l’administració és la primera que ha de donar exemple en aquest sentit, i en segon perquè no volem una col·locació intensiva de plaques, sinó que es mimetitzin al màxim amb el lloc i, sobretot, creïn dos grans espais d’ombra per a l’oci, ja que a l’estiu per exemple la insolació és molt forta durant tot el dia”.

Després d’aquesta primera actuació ‘verda’, la plaça de Sant Jaume emprendrà una altra obra, aquesta vegada civil, per redefinir completament el disseny de l’espai. Un projecte dirigit per la regidoria d’Urbanisme amb un pressupost d’una mica més de 160.000 euros més per recol·locar les zones de joc respectant la font dels peixos feta en marès fa més d’un segle.

Un altre dels vuit projectes amb què la SAM preveu produir tota la seva energia sense haver de recórrer a la xarxa elèctrica convencional, és la gran coberta de plaques solars col·locada el 2021 a l’aparcament en superfície de l’estació de trens de Manacor. Una instal·lació de 100 quilowatts (també pagada amb recursos de l’ecotaxa) que com a Sant Jaume van a quatre punts de recàrrega de vehicles i al pou de Sa Moladora. “Tot això és possible perquè aquestes dues zones fotovoltaiques són dins d’un radi 500 metres respecte a l’altra instal·lació municipal”, recorda Cristina Capó.

També en funcionament hi ha la instal·lació encarregada de donar cobertura a un altre pou municipal, en aquest cas el de Sa Gravera. 100 quilowatts més de potència inaugurats el 2019 amb què poder arribar, a poc a poc, als 600 kW que en aquests moments té contractats la SAM (un habitatge normal té entre 4 i 7 kW) i als dos milions de quilowatts hora que consumeixen totes les instal·lacions.

Encara que l’autosuficiència va del macro fins al micro. I és que per primera vegada enguany fins i tot els banys portàtils repartits per la desena de platges en què la SAM administra els serveis, duen instal·lats a la coberta plaques solars amb què donar energia a la bomba de succió dels vàters. “És un pas més que aviat anirà més enllà i que afectarà molts dels edificis públics d’altres àrees”, concreta Capó.

Un deute a saldar i que està a l’agenda és la cobertura fotovoltaica de tots els aparcaments públics, començant pels de la torre dels Enagistes, el parc de na Molla, tots dos del polígon industrial o el de Cala Murada. En total una dotzena que es complementaran amb les cobertes de diferents edificis com el propi de set plantes del carrer Major on la SAM té les seves oficines. O els centres d’educació públics del municipi com el Molí den Xema, el projecte del qual és el més avançat.

El pàrquing de l’hospital

D’altra banda i també al municipi, l’Institut Balear de l’Energia (IBE) ja ha adjudicat a l’empresa Ferrovial Construcción SA la instal·lació de cobertes solars sobre els 5.436 m2 d’aparcament de l’hospital comarcal.

Amb la instal·lació d’aquestes plaques solars es generaran 770 kW de potència renovable que produiran 1.029 MWh d’electricitat a l’any i estalviaran anualment 790.601 kg de CO2. A més, aquesta instal·lació incorporarà cinc punts de doble càrrega per a vehicles elèctrics.

El projecte va sortir a licitació per un pressupost de 1.231.784,77 euros més IVA i va ser adjudicat per un import de 997.203,72 euros. El temps previst dexecució de les obres serà de 20 setmanes. Així, es preveu que el projecte pugui entrar en funcionament durant la segona meitat d’aquest any 2022. Cal apuntar que l’IBE romandrà com a titular de la instal·lació i facturarà a preu de cost l’electricitat a IBSalut, cosa que permetrà estalviar a la factura a l’hospital, ja que l’IBE podrà reinvertir el sobrant a noves instal·lacions.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad