Manacor controlarà millor l’arribada d’amiant i uralita a l’ecoparc

El punt verd també obrirà els diumenges de 9 a 13h a partir d’agost

 

Manacor no vol que l’amiant i l’uralita creïn problemes de salut entre els seus treballadors i els clients que periòdicament acudeixen al punt verd per dipositar les restes d’aquest material, potencialment cancerigen si no es tracta com cal. Per això ha anunciat la posada en funcionament d’unes bosses de plàstic especials i segellades que impedeixin que els materials perillosos quedin oberts durant dies i per tal de limitar els quilos mensuals que cada ciutadà pot dipositar a l’ecoparc, i evitar així que les empreses es continuïn beneficiant d’un servei que no els correspon.

El regidor de Medi Ambient manacorí, Sebastià Llodrà, i el tècnic de l’àrea Antoni Pasqual han recordat que es tracta d’una mesura pionera a Mallorca i la intenció de la qual és la seguretat i el control de la salut “tant dels ciutadans, com dels treballadors ”. Per això, aquestes bosses hermètiques que podran ser recollides de forma gratuïta al punt verd en qualsevol moment que estigui obert, tenen unes mides de 80 x 120 cm i una capacitat limitada de 200 litres.

Així, la quantitat de residu que es podrà lliurar vendrà delimitada per la mida del recipient. És a dir, no s’acceptaran residus que no càpiguen a la bossa subministrada i que no estiguin tancats hermèticament. L’ajuntament de Manacor durà un registre de les bosses lliurades, per la qual cosa les persones que duguin els residus s’hauran d’identificar.

D’aquesta manera, a més d’incrementar les mesures de seguretat també s’augmentarà el control sobre les quantitats d’amiant que dipositen els ciutadans, de manera que les operacions que no siguin pròpiament domèstiques hagin de sol·licitar el servei a un gestor autoritzat especialitzat, tal com marca la normativa. El darrer any l’Ecoparc de Manacor ha recollit 66 tones d’amiant, aproximadament 2.500 quilos cada mes.

“Un cop plenes les bosses hauran de ser dipositades en un recinte tancat que hi haurà al mateix ecoparc a partir del primer diumenge d’agost, d’aquí a deu dies”, argumenta Pasqual, que recorda que aquesta operació només es podrà fer una vegada al mes per usuari. La finalitat és filtrar al màxim les quantitats, evitar que empreses del sector de la construcció acudeixin amb grans volums i controlar-ne el depòsit.

En aquests moments i segons dades de l’ajuntament de Manacor, cada any arriben a l’ecoparc situat a prop de la carretera de Felanitx, 66.000 kilos d’amiant entre planxes, canalitzacions o dipòsits d’aigua, cosa que comporta que el consistori hagi de pagar per la seva transformació una xifra propera als 500 euros per cada mil quilos.

Obertura també el diumenge

D’altra banda, el regidor de Medi Ambient ha anunciat l’ampliació a partir d’ara de l’horari d’obertura de l’ecoparc també els diumenges de 9 a 14 hores. ”D’aquesta manera es millora el servei perquè no hi hagi cap dia de la setmana sense que la ciutadania pugui acudir a deixar residus”. De dilluns a divendres l’Ecoparc obre de 9 a 13h i de 15,30 a 19 h. A partir d’agost, els dissabtes i els diumenges de 9 a 14.30h.

“Hem notat que durant els diumenges les àrees d’aportació de la perifèria s’omplen de voluminosos de manera recurrent. Per tant, volem que no hi hagi excusa per acudir a l’ecoparc qualsevol dia”, diu Llodrà, que especifica també que aquest augment d’horaris “estava dins de les condicions de la concessió” i no suposarà cap cost extra per als ciutadans.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad