Dinosaurland és la nova atracció de les Coves del Hams. Més de cent figures moltes d’elles animatrónics en moviment
Uns renous misteriosos procedents d’un pinar són contestats immediatament per un rugit encara més fort, creant una atmosfera emocionant que no deixa d’acompanyar-te durant tot el recorregut. És l’entrada a la recreació d’un món prehistòric d’animals salvatges i sorpreses en moviment, únic a Mallorca i que va obrir ara fa només uns dies a les Coves dels Hams de Porto Cristo.
Es diu Dinosaurland i acull, dins del concepte de parc temàtic, més d’un centenar de dinosaures de totes formes i mides (però tots seguint els patrons de com devien ser en realitat), molts dels quals es mouen donant una sensació d’immersió en escenes de pel·lícula.
“El projecte va néixer fa uns quants anys quan les Coves dels Hams van comprar les figures dels vells dinosaures de l’Olivart de Manacor, amb la intenció de fer alguna cosa amb ells. Però vam veure que eren pocs i algunes figures no estaven en massa bon estat… així que es va decidir dissenyar tot un projecte des de zero amb la qualitat suficient per sorprendre i que fos una gran experiència”, recorda Pedro Miralles, ideòleg de Dinosaurland conjuntament amb Eduardo Iglesias i Alba Sueiro, tots provinents del món del cinema i els audiovisuals.
Tot i que el resultat hagi estat espectacular (i encara quedin coses per implementar), el procés ha estat llarg i laboriós. Començant pels terminis, ja que la construcció del projecte va coincidir amb el confinament, el que va complicar forçosament les coses. Tot i que també això acabés sent clau per a la gran idea… Per què no aprofitar tota l’experiència cinematogràfica per aconseguir un món juràsic en moviment?
Dit i fet, cada dinosaure es va encarregar a una empresa especialitzada a construir a mida models animatrònics (és a dir, que tenguin moviments realistes), que una vegada dissenyats van ser enviats a Mallorca per peces, perquè després artistes locals les muntessin de nou. “No són triades en un catàleg sinó que són figures fetes a mida, que després han estat repintades i modificades de manera realista”.
El dinosaure més gran del món
De tots ells en destaca el Titanosaurus, el dinosaure més gran del món i que està recreat a partir d’un model de 50 metres de llarg. Tant, que cabria tot un pis de mida normal al seu estómac. Dissenyat per l’artista especialista en Paleontologia, Roc Oliver (que també s’ha encarregat de tots els dibuixos que apareixen a les fitxes tècniques de cada animal) el Titanosaurus ha necessitat dos mesos de muntatge i un procés artesanal per cosir la seva pell a mà.
De fet, per acabar de donar el toc tan versemblant possible a Dinosaurland, s’ha comptat amb tot l’equip d’atrezzo liderat per Alba Sueiro i amb l’ajuda del reconegut escultor internacional, Tomàs Barceló i tot el seu equip artístic.
Res no ha escapat a la configuració d’un llenguatge especial que augmenti l’interès per la visita; des del logo i l’entrada (creada espressament per a l’ocasió en formigó), fins a una banda sonora composta pel mateix Pedro Miralles i Jeremy Loscher, que va canviant de ritme i intensitat segons el lloc i el moment així ho requereixin.
Una experiència complementària
Segons han explicat els seus responsables, el que es vol aconseguir amb Dinosaurland, és unir alhora dos conceptes únics: les ja mítiques grutes i coves subterrànies descobertes a principis del segle XX i el nou parc temàtic: “Totes dues coses es poden complementar perfectament dins l’imaginari col·lectiu. Així amb una sola entrada de 22 euros qui vulgui podrà visitar les dues coses” durant tot l’any.
A més de marcar el recorregut i numerar cada dinosaure amb el nom i una completa fitxa tècnica d’on vivien, què menjaven o quina era la seva altura (fent la comparació amb l’escala humana), hi ha també una zona específica per als més petits, amb trencaclosques i arenals on jugar a ser arqueòlegs a la recerca d’un gran esquelet de dinosaure. O una grada per poder contemplar tot un espectacle de velociraptors, per exemple.
Però per si amb tot això no n’hi hagués prou, el parc compta amb una gran botiga on els amants dels animals prehistòrics podran trobar de tot i de totes les marques, des de tasses a disfresses, passant per figures o samarretes. I en sortir, si hi ha gana o set, una mossegada al Dinoburger pot acabar de fer el viatge molt més immersiu.