Estel de Llevant cumpleix 25 anys fent feina per la salut mental

Comença una campanya per reivindicar 25 desitjos encara pendents i pels quals reclamen l’implicació de les administracions

 

Ara fa 25 anys que vuit famílies de distints municipis del Llevant de Mallorca van unir les seves forces per intentar aconseguir els recursos i serveis que l’administració no podia prestar, o directament ignorava que fos un treball urgent. El mes de novembre de 1996 naixia Estel de Llevant, “amb recursos mínims però amb tota la il·lusió del món”, explica Guillem Febrer, el seu gerent des de finals de 1999.

La primera seu no oficial va ser la sagristia de la parròquia de Nostra Senyora dels Dolors, on s’hi van organitzar els primers tallers amb voluntaris. “A partir d’aquí vam anar creixent a poc a poc fins a poder crear serveis i recursos propis”. Fins el que són ara mateix, una associació pro-salut mental que atén a 270 usuaris i ajuda a 193 famílies, amb 63 professionals i fins a 150 persones contractades en els distints serveis d’ocupació i formació dual.

“Crec que aquests primers 25 anys han servit de forma clara, per aconseguir entre tots un canvi social que ha permès una lluita contra l’estigma de les malalties mentals. Hem avançat moltíssim en aquest aspecte”, recorda Febrer, que avui, conjuntament amb usuaris, famílies i l’ajuntament de Manacor, han presentat una campanya més de concienciació: ’25 desitjos de futur’, que ja es pot veure a distintes places i carrers del centre de Manacor. Més drets, millor sistema socio-sanitari o un accés menys complicat a la vivenda són alguns d’ells.

“Han picat pedra durant tots aquests anys, cobrint unes necessitats on hi hauria d’haver arribat l’administració, des d’un petit espai quasi d’amagat, però amb la cara ben alta, fins a l’associació referent que és avui”, ha dit el batle de Manacor, Miquel Oliver avui dematí. “El repte ara i pels propers 25 anys és aconseguir tractar la salut mental de les persones i no tant les malalties com fins ara”, augura Guillem Febrer, “com aquell que va al gimnàs sense tenir res en concret, sino que hi va per sentir-se millor”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad