La Institució Pública Antoni M. Alcover ha acollit aquest diumenge migdia l’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Manacor 2022, en les seves categories literàries. Presentat per Joan Toni Sunyer, l’actriu Maria Antònia Salas i el músic Damià Timoner han llegit alguns textos de Maria Antònia Oliver com a acte d’homenatge.
Seguidament s’han anunciat els guanyadors de cada categoria:
– Assaig, Premi Ciutat de Manacor Antoni M. Alcover: a Carme Sánchez Riera per l’obra: Nam a Cor, Man a Cor dotat amb 3.000 euros.
– Poesia Premi Ciutat de Manacor Miquel Àngel Riera: a Tomeu Caldentey Julià per l’obra: Cossos dotat amb 3.000 euros.
– Novel·la Premi Ciutat de Manacor Maria Antònia Oliver a Toni Arencón Arias per l’obra: El blau de totes les ombres dotat amb 5.000 euros.
Han entregat els guardons el batle de Manacor, Miquel Oliver; el delegat de Cultura, Mateu Marcé; i la delegada de Serveis Socials, Igualtat i Joventut, Carme Gomila.
Teatre
La valoració del jurat de la categoria de teatre, format per Tomeu Amengual, Toni Lluís Reyes i Margalida Amengual, ha considerat necessari declarar-lo desert. Així, cap obra de les presentades ha estat mereixedora del Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal i Alcover.
Durant l’acte també s’ha recordat als presents que s’anunciaran els semifinalistes del Premi de Cançó d’Autor Guillem d’Efak dia 8 de juliol en un concert que tendrà lloc a Porto Cristo i dia 9 de juliol es presentaran els guanyadors.
Pel que fa al Premi Ciutat de Manacor d’Arts Plàstiques, l’acte de lliurament del premi es celebrarà dia 24 de setembre al Museu d’Història de Manacor, en el qual també s’inaugurarà una exposició amb els finalistes que romandrà oberta fins el 23 d’octubre de 2022.
Assaig
Carme Sánchez Riera –Manacor, 1983– és professional de l’educació musical, diplomada en Magisteri Musical per la UIB i funcionària de carrera per oposició. Titulada Superior en Musicologia pel Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i Màster en Gestió Cultural per la UOC. Com a divulgadora i estudiosa de la història i ciència de la música, els seus àmbits de recerca es circumscriuen principalment en la identitat musical i cultural dels nuclis urbans de Mallorca en el segle XX, temes dels que ha publicat comunicacions en diferents llibres i revistes. Vinculada des de la infància en la vida musical de la ciutat de Manacor, ha format part de la Banda Municipal de Música i ha exercit la direcció de conjunts corals diversos de la localitat.
El jurat format per Jaume Claret, Antoni Ferrer Febrer, i Maria Magdalena Gelabert ha considerat que l’assaig pel seu caràcter divulgatiu, amb un llenguatge accessible, en el seguiment de la trajectòria de totes les corals de Manacor, és una peça indispensable en l’estudi musical ja que proposa una recerca a través d’entrevistes de les corals de Manacor; el fan mereixedor del guardó Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover.
Poesia
Tomeu Caldentey Julià, (Portocolom, Mallorca, 1982)
Professor d’escola primària a Campos, especialitzat en pedagogia terapèutica. Ha treballat en diverses editorials durant uns 10 anys, sobretot en literatura infantil i juvenil.
En la seva faceta musical, es guitarrista i cantautor. Ha guanyat el premi de cantautors de Binissalem l’any 2011. L’any 2018 va publicar el seu primer disc Poble Mariner juntament amb el recordat i amic guitarrista Lluís Vivern Pons. Cossos, és el primer poemari que publicarà Tomeu Caldentey Julià amb aquest premi Miquel Àngel Riera. Un poemari que irradia dubtes i cap certesa sobre el pas dels dies. Els cossos som matèria que travessem el temps i que perseverem en fer-ho el millor possible.
Les seves influències literàries són molt diverses, com ara, Walt Whitman, Alda Merini, Alejandra Pizarnik, Felícia Fuster, Verlaine, Miquel Bauçà, Arnau Pons, Maria Mercè Marçal, Damià Huguet, Bernat Nadal, Blai Bonet o Miquel Àngel Riera entre molts altres autors i autores.
El jurat de la categoria de poesia format per Antoni Xumet, Lucia Pietrelli i Anna Pantinat ha considerat oportú concedir el premi al poemari Cossos per que és un treball més acabat i raonat, amb unes referències literàries que ressonen a Maria Mercè Marçal i Anna Gual. El jurat també ha remarcat l’expressió madura de l’autor i la manera sintètica de dir les coses en els poemes.
Novel·la
Toni Arencón Arias (El Prat de Llobregat, 1963) és infermer i fisioterapeuta.
Com a escriptor és autor de les novel·les De tots els verins, el seu secret et donaré (Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga), Luxúria (Premi Benvingut Oliver de Narrativa Vila de Catarroja), L’ànima de l’assassí (Premi de Narrativa Ribera d’Ebre), La Casa dels Enganys dels Sentits, del poemari Anhelada pretèrita pluja (Premi de Poesia Miquel Bosch i Jover), i dels reculls de narracions La ballarina cega de Sidi Bou Saïd i altres relats en clau de lírica i El jurament i altres narracions oníriques. És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, de l’Associació d’Escriptors del Prat Tinta Blava i de l’Associació de Relataires en Català, on ha col·laborat com a editor de la revista literària Lo Càntich i de les diverses publicacions d’aquesta entitat.
Pel que fa a la narrativa, el jurat format per Tomeu Matamales, Marina Porras, i Àngels Fitó destaquen el tema interessant i ben treballat, en una història ben travada en un gènere de biografia novel·lada poc vist als Premis. Destaca la referència als Diaris de Santiago Rossinyol i també el caire pedagògic de la novel·la.