Èxit sonat de participació al primer dia de la Vila del Llibre

Manacor renova el compromís amb la literatura i el cinema en una jornada per al record. Amb l’interès per recuperar el territori perdut

Que el teixit social i cultural de Manacor està latent es percep només programant esdeveniments o tallers. Ho és tant com que la seva economia local necessita una volta de rosca urgent, i que això passa perquè el mateix Ajuntament faci alguna cosa amb les zones que fa dècades que estan acumulant degradació. Un desinterès constant que ha arribat a crear paisatges humits, calats fins a la indiferència.

Per això a molts els ha sorprès de manera grata la gran acollida de la primera edició de la Vila del Llibre, una fórmula imaginativa d’unir i connectar les arrels d’un poble amb allò intrínsec que porta al cor, al record amagat i a l’interès que desperten espais llargament deshabitats. L’èxit, que ja es pressuposava, s’ha confirmat des de primera hora del matí i segur que continuarà aquest diumenge. Perquè la gent només necessita una empenta per sortir al carrer i tornar a reunir-se en comunitat literària, cultural o econòmica.

Centenars de persones han acudit a la cridada de l’organització de la fira, i a la del seu particular comissari, l’actor manacorí Antoni Gomila, per, seguint la ruta ascendent del depauperat carrer des Pou Fondo, arribar fins a la plaça de ses Verdures o bifurcar-se fins el cinema Goya, tancat a l’octubre del 2000 i en el qual molts veïns entraven per primera vegada a les seves vides.

Entre mitges, han començat els actes: conta contes, presentacions de llibres, estudis, espais dedicats a erudits locals que ja no hi són: l’escriptora i filla predilecta Maria Antònia Oliver, el dibuixant Jaume Ramis, l’historiador Sebastià Sansó o el pintor Joan Serra. Tots ells encara en el record i els noms dels quals van tornar a ressonar.

El pati de la Institució Alcover ha estat l’escenari perfecte per a la presentació de la fira, pel diàleg entre Empar Moliner i Toni Riera o per traçar les primeres lectures de les Rondalles. Ses Verdures per prendre un vermut, parlar de cuina amb Antoni Tugores i amb mites manacorins com el gran Sansón, o per simplement comprar ingredients i flors abans de dinar i il·lustrar la terrassa de cossiols i llibres, el lema d’aquesta primera edició.

La sala del Goya ha tornat a projectar. Aquesta vegada curtmetratges d’autors mallorquins (elegits per Constança Amengual) per tal que la gent se sentís lliure d’entrar i sortir sense pressions, asseure’s a la butaca preferida i rememorar vells temps cinèfils i de joventut. Un espai que el consistori hauria d’adquirir com a peça angular de rehabilitació d’un barri, en altre temps comercial i avui aniquilat per la gentrificació.

A les 18,30 hores al mateix vestíbul del cinema de barri Mireia Iniesta i el Cinemaclub 39 Escalons han disertat sobre el cinema i les escenes que avui no es podrien tornar a filmar i l’excés de correcció i autocensura creativa. Les seqüències comentades han estat després projectades. Els actes i parades de venda de llibres continuaran desplegats aquest diumenge fins a l’horabaixa.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, accepta lús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits    Configurar y més informació
Privacidad