Èxit sonat de participació al primer dia de la Vila del Llibre

Manacor renova el compromís amb la literatura i el cinema en una jornada per al record. Amb l’interès per recuperar el territori perdut

Que el teixit social i cultural de Manacor està latent es percep només programant esdeveniments o tallers. Ho és tant com que la seva economia local necessita una volta de rosca urgent, i que això passa perquè el mateix Ajuntament faci alguna cosa amb les zones que fa dècades que estan acumulant degradació. Un desinterès constant que ha arribat a crear paisatges humits, calats fins a la indiferència.

Per això a molts els ha sorprès de manera grata la gran acollida de la primera edició de la Vila del Llibre, una fórmula imaginativa d’unir i connectar les arrels d’un poble amb allò intrínsec que porta al cor, al record amagat i a l’interès que desperten espais llargament deshabitats. L’èxit, que ja es pressuposava, s’ha confirmat des de primera hora del matí i segur que continuarà aquest diumenge. Perquè la gent només necessita una empenta per sortir al carrer i tornar a reunir-se en comunitat literària, cultural o econòmica.

Centenars de persones han acudit a la cridada de l’organització de la fira, i a la del seu particular comissari, l’actor manacorí Antoni Gomila, per, seguint la ruta ascendent del depauperat carrer des Pou Fondo, arribar fins a la plaça de ses Verdures o bifurcar-se fins el cinema Goya, tancat a l’octubre del 2000 i en el qual molts veïns entraven per primera vegada a les seves vides.

Entre mitges, han començat els actes: conta contes, presentacions de llibres, estudis, espais dedicats a erudits locals que ja no hi són: l’escriptora i filla predilecta Maria Antònia Oliver, el dibuixant Jaume Ramis, l’historiador Sebastià Sansó o el pintor Joan Serra. Tots ells encara en el record i els noms dels quals van tornar a ressonar.

El pati de la Institució Alcover ha estat l’escenari perfecte per a la presentació de la fira, pel diàleg entre Empar Moliner i Toni Riera o per traçar les primeres lectures de les Rondalles. Ses Verdures per prendre un vermut, parlar de cuina amb Antoni Tugores i amb mites manacorins com el gran Sansón, o per simplement comprar ingredients i flors abans de dinar i il·lustrar la terrassa de cossiols i llibres, el lema d’aquesta primera edició.

La sala del Goya ha tornat a projectar. Aquesta vegada curtmetratges d’autors mallorquins (elegits per Constança Amengual) per tal que la gent se sentís lliure d’entrar i sortir sense pressions, asseure’s a la butaca preferida i rememorar vells temps cinèfils i de joventut. Un espai que el consistori hauria d’adquirir com a peça angular de rehabilitació d’un barri, en altre temps comercial i avui aniquilat per la gentrificació.

A les 18,30 hores al mateix vestíbul del cinema de barri Mireia Iniesta i el Cinemaclub 39 Escalons han disertat sobre el cinema i les escenes que avui no es podrien tornar a filmar i l’excés de correcció i autocensura creativa. Les seqüències comentades han estat després projectades. Els actes i parades de venda de llibres continuaran desplegats aquest diumenge fins a l’horabaixa.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad