Una galeria d’art a l’aire lliure a Manacor

Es diumenge horabaixa i tres persones es fan envant i enrere de manera repetitiva; s’acosten a una paret i se’n tornen a allunyar per agafar una especie de perpectiva que aclareixi les idees. Són Toni Planissi, Xisco Fuster i Alice Oplatková, tres artistes de primera acabant un nou mural al carrer del Pou Fondo de Manacor, un espai que en tan sols una setmana curta s’ha convertit en una autèntica galeria d’art a l’aire lliure.

La idea va nèixer de l’actor Toni Gomila: “Amb la intenció d’intentar complementar la Vila del Llibre” que tendrà lloc aquest proper cap de setmana 11 i 12 de juny, “i reviltalitzar una zona com aquesta mitjançant l’art mural”. I és que la Vila del Llibre, format català que enguany s’exporta a Mallorca a la manera manacorina, obrirà també locals d’una de les zones més degradades de la ciutat (encara que irònicament als anys 80 encara fos el seu eix comercial) per omplir-los de presentacions literàries.

Però tornant a la pintura, Planissi explica el que acaba de dibuixar: “Unes matances alienígenes, amb un porc d’on se n’extreuen botifarrons ja fets”, un símbol dels seus darrers llibre il·lustrats amb guió de Fuster sobre els darrers dies d’un imaginari Imperi Mallorquí. Just a la paret de devora, uns colors i una temàtica totalment distinta: en Curarell i els seus amics viatjant per damunt el campanar: “Fins ara mai havia pintat un mural ni dibuixat amb aquestes dimensions, però n’estic molt satisfet del resultat”.

Una mica més enllà, al cap de cantó amb el carrer Pare Andreu Fernández, el muralista Joan Aguiló pensa tot el contrari, i no perquè la seva nina menjant meló li hagi quedat malament, sino perquè acostumat a les grans dimensions “això és més relaxat perquè puc veure com queda en cada moment i el procés es fa més senzill”. Una escena figurativa i realista que, alhora, torna a contrastar amb les dues següents, de Pau Escàpula i Ake en una escena del seu còmic Atlas i Axis i el del colombià Canizales representant un esbart santantonier presidit pel Dimoni Gros de Manacor.

Una mica més amunt, ja pujant la costa cap al centre, en destaquen dues intervencions: la de la pintora local Catalina Julve, “basada en una fotografia antiga” i que representa una al·lota mirant la mar i l’horitzó mentre sembla jugar amb un cotxet de jugueta damunt la platja. I la del madrileny Abraham Calero, que ha composat un collage a base de cartells i una escena costumista en honor a Sobrassada de Peix, que fa uns dies va desplegar la seva darrera edició. En destaca sobretot la peculiar interpretació d’una peixateria regentada per un porc.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad