“La balena me va mirar de dalt abaix, es va tranquil·litzar i es va deixar ajudar”

Les balenes geperudes no solen entrar dins la mar Mediterrània. De fet des de 2010 no es registrava cap avistament a Balears. Més d’una dècada després, un exemplar jove en edat fèrtil (equivalent a un humà d’uns 20 anys) va ser vist amb problemes a la punta de n’Amer, ara fa una setmana. Duia enredada una xarxa d’arrossegament (prohibida a la pesca balear), que l’estava ofegant i cansant. Aquest és el testimoni del manacorí Pedro Riera Llompart, especialista en fotografia aquàtica i que va ajudar l’animal a alliberar-se.

“Vaig tenir el seu ull a uns 40 centímetres, me va mirar de dalt abaix i va semblar que es tranquil·litzava, que sabia que érem allà per ajudar-la”, conta Riera, que confirma que “al Mediterrani el que hi ha són rocuals comuns, un tipus de balena que pot arribar a medir dins a 27 metres de longitud i que, per exemple, seria com la que va quedar varada a la platja de Cala Millor fa uns anys”.

“De fet els especialistes del Palma Aquarium, que me vàren demanar fotos inicialment per saber de quina balena estàvem parlant, no creien que es tracés d’una geperuda. Però prest van quedar convençuts. Feia uns 14 metres i al principi, quan ens hi acostàrem es va posar una mica nerviosa”. Pedro Riera (conegut també com a Pedro Sub) explica que “és habitual que moltes espècies facin el que es denomina una estació de neteja. És a dir que deixin que altres animals s’aprofitin de restes que duen per alimentar-se, i així tots dos se’n beneficiin”.

“Per això va sentir la nostra presència com a salvadora”. Lamentablement després de sis dies la balena de la Punta de n’Amer va ser trobada moribunda a un banc d’arena prop de la costa valenciana, després de recórrer més de 400 quilòmetres tot cercant l’estret de Gibraltar per tornar a l’oceà. “No estic segur si va ser una causa efecte o va tenir problemes pels sónars d’algunes embarcacions”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad