Col·loquis i projeccions de qualitat marquen el juny més cinèfil a Manacor

El cinema internacional i independent torna amb més força que mai a les pantalles locals de la mà del Cinemaclub 39 Escalons, que torna a presentar una programació mensual continuada després de setmanes de reorganització d’economia i esforços, i amb la col·laboració de la delegació de Cultura de l’Ajuntament de Manacor. Ho fa amb títols de primer ordre i a distints escenaris manacorins.

Torna la programació de 39 Escalons amb col·loquis, tallers i projeccions de les millors pel·lícules independents. L’Ajuntament de Manacor col·labora amb 39 Escalons contribuïnt d’aquesta manera a una programació estable de cinema independent al municipi durant el mes de juny.

La pel·lícula més arriscada del cinema espanyol del darrer any, el documental sobre el millor compositor italià de la història del setè art, el primer curtmetratge manacorí en participar al Festival Internacional de Valladolid, la reobertura per un dia del cinema Goya en el marc de Manacor, Vila del Llibre o les imatges de l’estada dels Beatles a la Índia. Tot en versió original i complementat amb col·loquis i tallers amb els protagonistes. “Hi ha molta feina i esforç darrere. Pens que serà un mes de juny espectacular i convid a tots els aficionats mallorquins al cinema que venguin a disfrutar-ho”, diu el president de 39 Escalons, Antoni Mas.

Tot començarà aquest mateix dijous 2 de juny amb la projecció de ‘Destello bravío’ als Multicines Manacor, amb la presència especial de la seva directora, Ainhoa Rodríguez, que també comentarà la pel·lícula conjuntament amb Francisca Mas. El dissabte 4 de juny, tot aquell cinèfil qui vulgui i de manera gratuïta podrá assistir a la Màsterclass que la directora impartirà al Conservatori municipal de Música de Manacor.

Una setmana després, dijous dia 9, será el torn per veure per primera vegada a l’illa el cutmetratge ‘Somni’, de Carme Galmés; una història fascinant i onírica sobre la pèrdua. El mateix dia que es projectarà ‘Los caballos mueren al amanecer’ de la directora Ione Atenea, que també conduirà una Màsterclass gratuïta l’endemà divendres al Museu d’Història de Manacor.

El dijous 16 serà el torn d’Ennio Morricone, el gran compositor a qui el director guanyador d’un Oscar Giusseppe Tornatore ha immortalitzat a ‘Ennio, The Maestro’, un documental exquisit, que a més comptarà amb la presentació i posterior col·loqui del seu biógraf i deixeble musical, Alessandro de Rosa. Dos dies després i també de franc prèvia inscripció, dirigirà una xerrada sobre la relació entre Pasolini i Morricone, al conservatori de música.

Les següents setmanes tornaran a ser internacionals amb les projeccions de ‘El renou dels motors’ el dijous 23 de juny, i ‘Los Beatles y la India’, una crónica única de la relació entre el millor grup de tots els temps i el subcontinent asiàtic. Una oportunitat especial per conèixer l’evolució musical del segle XX.

Entremig i en el marc de la Manacor, Vila del Llibre, el Cinemaclub 39 Escalons, organitza la xerrada sobre el llibre ‘Cine que hoy no se podría rodar’ a càrrec de la coautora, Mireia Iniesta. El que anirà acompanyat de la projecció d’una serie de seqüències comentades a l’antic Cine Goya, que 22 anys després reobrirà les seves portes per a l’ocasió. 

 

FITXES TÈCNIQUES

Dijous 2 de juny. 20.30 h

DESTELLO BRAVÍO

Ainhoa Rodríguez

Espanya, 2021. 98 min

V.o. en castellà

Col·loqui amb la directora, AINHOA RODRÍGUEZ, conduït per FRANCISCA MAS

Isa es parla a si mateixa deixant-se missatges en la seva gravadora per a quan desaparegui o perdi la memòria. Cita se sent atrapada en un matrimoni asfixiant en una casa plena de verges i sants. Maria torna a la població on va néixer per a enfrontar-se a la seva pròpia solitud. Les dones d’una petita localitat rural, suspesa en el temps i malmesa per la despoblació, viuen entre l’apatia del dia a dia on sembla que res extraordinari pot tenir lloc i un profund desig d’experiències alliberadores que els permetin retrobar-se amb el lloc on temps ençà van ser feliços o van somiar que ho eren. Llavors, alguna cosa passarà i res serà igual.

AINHOA RODRÍGUEZ (1982). És directora de cinema, també productora i guionista. El seu primer llargmetratge, “Destello bravío” (2021), es va estrenar internacionalment en la Secció Oficial Tiger Competition de la 50a edició del Festival Internacional de Cinema de Rotterdam – IFFR -, i va formar part de la selecció del 50 aniversari del New Directors / New Films de Nova York, organitzat pel MoMA i el Film at Lincoln Center. La pel·lícula va ser premiada en el Festival de Màlaga 2021 alçant-se amb la Biznaga de Plata Premi del Jurat i la Biznaga de Plata Millor Muntatge dins de la Secció Oficial. A més, va obtenir el Premi Dunia Ayaso en el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià i el de Millor Pel·lícula en el Festival Internacional de Cinema de Burgas (Bulgària), així com el de Millor Pel·lícula en el Shorts de Trieste (Itàlia).

Com a directora es va alçar amb els reconeixements a Millor Direcció en el 26 Festival Internacional de Cinema de Vilnius (Lituània), Millor Direcció en el 23 Festival Internacional de Cinema de Dones de Seül (Corea del Sud) i va guanyar la Violette D´Or en el conegut Festival Cinespaña Toulose, entre altres. El film ha estat seleccionat en prestigiosos festivals com els de Moscou, Shanghái, FICUNAM (Ciutat de Mèxic), Tessalònica i la Mostra de Saô Paulo.

Ainhoa és doctora en Teoria i Anàlisi Cinematogràfica per la Universitat Complutense de Madrid; posseeix el DEA en l’àrea de coneixement de Comunicació Audiovisual i Publicitat. També és llicenciada en Comunicació Audiovisual (UCM) i diplomada en Direcció de Cinema i Realització de TV (TAI). La revista «Variety» l’ha destacat com una de les deu cineastes emergents SPANISH TALENTS ON THE RISE, a propòsit del European Film Market de la Berlinale 2021. Les seves pel·lícules de curta durada han guanyat nombrosos premis per tot el món. Combina el seu treball com a directora amb la labor de professora i ponent de llenguatge fílmic en universitats i institucions públiques i privades des de fa diversos anys. Així com realitza projectes audiovisuals d’immersió amb perspectives feministes i no normatives en àrees rurals.

FRANCISCA MAS és advocada en exercici des de 1981, professora a l’Escola de Pràctica Jurídica del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears, i va ser la primera directora de l’Institut Balear de la Dona (2000-2003). A més, té diferents publicacions en obres col·lectives i ha desenvolupat diverses activitats relacionades amb la Universitat de les Illes Balears com a membre del Grup de Recerca d’Estudis de Gènere. També és membre del Consell Assessor d’IRES (Fundació de Reinserció Social) i del Lobby de Dones.

Aportació: 5 euros

Venda anticipada: 

https://enviumanacor.cat/esdeveniments/destello-bravio

Cinemaclub 39 escalons / Dones de Llevant / Departament de Cultura de l’Ajuntament de Manacor / Aficine Manacor / Conservatori de Música de Manacor / Tentación Cabiria/  Federació Catalana de CineClubs / Enviu Manacor /

  

Dissabte 4 de juny, 11.30 h. Conservatori de Música de Manacor

Masterclass

DESTELLO BRAVÍO: CREAR DES DE LA DISSIDÈNCIA

a càrrec d’AINHOA RODRÍGUEZ

La directora, guionista i productora Ainhoa Rodríguez analitzarà detalladament el seu primer llargmetratge “Destello bravío”, un relat misteriós i suggestiu allunyat dels plantejaments narratius tradicionals. Una ficció que beu del documental i dels codis del suspens, amb notes de realisme màgic i surrealisme, que desmunta a la vegada els gèneres cinematogràfics trencant el relat tradicional per a reparar en les petites quotidianitats que descriuen l’estat anímic d’un petit poble en vies de despoblació, centrant-se en les seves dones, ja majors, amb una mirada femenina, feminista i antipatriarcal. La pel·lícula també aborda la recerca de la bellesa, l’anhel de la infància i l’arribada de la globalització amb la pèrdua de les tradicions més

profundament arrelades al medi rural amb la convicció profunda d’establir una nova construcció d’un imaginari col·lectiu més just, més inclusiu i més heterogeni. Una obra que subverteix allò establert per a qüestionar-nos també perquè, en un món on impera la globalitat, les mirades úniques en l’art resulten subversives.

“En el llarg procés de la creació fílmica, l’única cosa que m’importa és reconèixer la meva pel·lícula al final del viatge”.

Ainhoa Rodríguez

Inscripció GRATUÏTA mitjançant Enviu Manacor;

https://enviumanacor.cat/esdeveniments/destello-bravio-crear-des-de-la-dissidencia-1

Cinemaclub 39 escalons / Dones de Llevant / Departament de Cultura de l’Ajuntament de Manacor / Aficine Manacor / Conservatori de Música de Manacor / Tentación Cabiria/ Federació Catalana de CineClubs / Enviu Manacor /

  

Dijous 9 de juny, 20.30 h
Multicines Manacor
SOMNI
Carme Galmés
Mallorca, 2021. 11 min
V.o. en català

 Estrena a Mallorca

Al camp mallorquí, dues nines es conten confidències mentre el seu germà dorm. La casa i les runes d’una escola es converteixen en escenaris dels seus jocs, on vida i somni es van entremesclant.

LOS CABALLOS MUEREN AL AMANECER
Ione Atenea
Espanya, 2022. 81 min
V.o. en català i castellà

 Amb col·laboració amb el D’A Film Festival (BCN)
Estrena a Mallorca

Quan Ione, la directora de la pel·lícula, entra a viure a la casa dels germans García, descobreix que les seves vides encara continuen latents en els objectes que van deixar: en un piano, centenars de dibuixos, milers de fotos o un munt de casettes. Antonio era dibuixant de còmics en l’editorial Bruguera, Rosita era cantant d’òpera i pianista. Juntament amb el seu germà Juanito, van convertir la seva llar en un espai de creació i ficció des del qual escapar de la grisa realitat de la dictadura franquista; van ser estrelles de cinema clàssic, soldats de la Segona Guerra Mundial, gàngsters, astronautes, heroïnes de ciència-ficció, vaquers solitaris en un etern viatge a l’oest… la seva memòria alberga la història del segle XX. Anys més tard, ja amb nous habitants, la casa continua sent un lloc on la vida pot ser encara d’una altra manera.

 Presentació i col·loqui amb les directores CARME GALMÉS i IONE ATENEA, a càrrec de MIREIA INIESTA

CARME GALMÉS FONS (Manacor, 1976) va estudiar Arquitectura a Barcelona i imparteix classes a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears. El seu primer curtmetratge, ‘Somni’ va ser seleccionat al Festival internacional de cinema de Valladolid (Seminci) on es va projectar dins ‘La noche del corto español’.

lONE ATENEA (Iruñea, 1985). És llicenciada en Belles Arts. La seva trajectòria combina la fotografia amb el cinema. Els seus treballs s’han exhibit, individualment o col·lectivament, a centres artístics i galeries de Pamplona, Madrid, València o Tarragona, entre altres, i a països com Polònia o Bolívia. És sòcia fundadora, juntament amb Marina Lameiro i Garazi Erburu, de la productora cinematogràfica Hiruki Filmak, dedicada a dur a terme projectes cinematogràfics entre dones i de forma col·laborativa. Amb el seu primer llargmetratge, ENERO (2019), va guanyar el premi a la Millor Òpera Prima Europea en el 57 Festival Internacional de Cine de Gijón FICX. LOS CABALLOS MUEREN AL AMANECER (2022) és la seva segona pel·lícula.

MIREIA INIESTA. Crítica i professora de Cinema i Gènere a l’escola de cinema Educa tu Mirada. Cap de programació del Craft Film Festival de Barcelona, programadora dels cineclubs 39 Escalons i La Llanterna Màgica, també és vicepresidenta de la Federació Catalana de Cineclubs i col·laboradora de les revistes CinergiaShangrilaSolaris i El Destilador Cultural. Va intervenir com a actriu a La Academia de les Musas (2015), de José Luis Guerin, i al curtmetratge Aniversari (2016), de Judith Colell.

Aportació: 5 euros

Https://enviumanacor.cat/esdeveniments/los-caballeros-mueren-al-amanecer

 

Divendres 10 de juny, 19 h

Museu d’Història de Manacor

Masterclass

HISTÒRIES PERSONALS, MEMÒRIES COL·LECTIVES, a càrrec de la cineasta IONE ATENEA

La cineasta Ione Atenea ens parlarà sobre els seus processos creatius, centrant-se sobretot en el seu últim documental LOS CABALLOS MUEREN AL AMANECER, construït a partir d’un arxiu familiar trobat a un pis del barri de Gràcia de Barcelona.

En la sessió, Ione ens descobrirà les entranyes d’aquesta pel·lícula creada a través de l’experimentació amb els materials, la intuïció com a guia, la recerca com a suport i el joc com a metodologia. Tindrem l’oportunitat de conèixer com es va construir aquest viatge pels retalls d’unes vides a cavall entre la fantasia i la realitat.

lONE ATENEA (Iruñea, 1985). És llicenciada en Belles Arts. La seva trajectòria combina la fotografia amb el cinema. Els seus treballs s’han exhibit, individualment o col·lectivament, a centres artístics i galeries de Pamplona, Madrid, València o Tarragona, entre altres, i a països com Polònia o Bolívia. És sòcia fundadora, juntament amb Marina Lameiro i Garazi Erburu, de la productora cinematogràfica Hiruki Filmak, dedicada a dur a terme projectes cinematogràfics entre dones i de forma col·laborativa. Amb el seu primer llargmetratge, ENERO (2019), va guanyar el premi a la Millor Òpera Prima Europea en el 57 Festival Internacional de Cine de Gijón FICX. LOS CABALLOS MUEREN AL AMANECER (2022) és la seva segona pel·lícula.

 Inscripció gratuïta mitjançant Enviu; https://enviumanacor.cat/esdeveniments/masterclass-histories-personals-memories-collectives-a-carrec-de-la-cineasta-ione-atenea

Cinemaclub 39 escalons / Departament de Cultura de l’Ajuntament de Manacor / Museu d’Història de Manacor / Enviu / Federació Catalana de CineClubs

 

Dijous 16 de juny, 20.30 h. Multicines Manacor

ENNIO, THE MAESTRO

Giuseppe Tornatore

Itàlia, 2021. 151 min

V.o. subtitulada

Col·loqui amb ALESSANDRO DE ROSA, compositor, deixeble, amic confident, biògraf oficial d’Ennio Morricone i un dels protagonistes de la pel·lícula

‌‌Retrat d’Ennio Morricone, el compositor de cinema més popular i prolífic del segle XX, un dels més estimats pel públic, dues vegades guanyador de l’Oscar i autor de més de cinc-centes partitures inoblidables. El documental presenta al Mestre a través d’una llarga entrevista realitzada per Giuseppe Tornatore, abundant material d’arxiu i testimonis d’artistes i directors com Bernardo Bertolucci, John Williams, Giuliano Montaldo, Joan Baez, Marco Bellocchio, James Hetfield, Dario Argento, els germans Taviani, Quincy Jones, Barry Levinson, Roland Joffé, Oliver Stone, Quentin Tarantino, Bruce Springsteen, Nicola Piovani, Terrence Malick, Wong Kar-Wai, Hans Zimmer, Clint Eastwood o Alessandro de Rosa, entre molts d’altres. El documental també es proposa revelar el costat menys conegut de Morricone, com la seva passió pels escacs i els vincles misteriosos que aquests tenen amb la seva música així com l’origen en la vida real d’algunes de les seves brillants intuïcions musicals, com per exemple succeeix amb el crit del coiot del tema principal de “El bueno, el feo y el malo”.

‌‌ALESSANDRO DE ROSA (Milà, 1985) va emprendre el seu estudi de composició musical seguint el consell d’Ennio Morricone. Va estudiar amb Borís Porena a Roma i després es va graduar al Conservatori Reial de La Haia, Països Baixos. Com a compositor i arranjador, va col·laborar amb Jon Anderson de la banda Yes. Juntament amb Ennio Morricone és coautor del llibre “Ennio Morricone. En busca de aquel sonido: Mi música, mi vida”, l’autobiografia de Morricone en forma de converses, publicada el 2016 a Itàlia per Mondadori Libri i traduïda a diverses de les llengües més parlades del món, i també del podcast “Io e Ennio Morricone” (Amazon Audible, Feb. 2020). ‌Com a compositor ha treballat per a nombroses agències i empreses, incloent-hi Amadeus Music i Pastelle Music escrivint música per a documentals, pel·lícules i anuncis. ‌Entre les seves obres de concert, el 2014, va escriure “Gravità Ritrovata per a orquestra”, peça encarregada i interpretada per la Residentie Orkest amb motiu del seu 110è aniversari, i l’òpera “Trashmedy”, composta expressament per la 63a edició de La Biennale di Venezia Musica 2019. El seu treball més recent, “Pele e Alma”, creat conjuntament amb la cantant brasilenya Fantine Tho, s’ha editat fa només unes setmanes. Com investigador musical i assagista, De Rosa col·labora actualment per la RAI (Radiotelevisió Italiana) i la RSI (Radiotelevisió Suïssa en llengua italiana), on des del 2021 porta “Ascoltare il cinema”, un programa televisiu sobre la música de cinema creat i escrit per ell per al canal RSI – Cult +.

Aportació : 5 euros

Venda anticipada: https://enviumanacor.cat/esdeveniments/ennio-the-maestro

Cinemaclub 39 escalons / Associació Balear Amics de ses Bandes Sonores / Departament de Cultura de Manacor / Aficine Manacor / Enviu / Federació Catalana de Cine Clubs

 

Dissabte 18 de juny, 19 h

Conservatori de Música de Manacor

Masterclass

PASOLINI I MORRICONE. UNA ABRAÇADA TRASCENDENTAL MÉS ENLLÀ DEL CINEMA, a càrrec de ALESSANDRO DE ROSA

La relació entre Morricone i Pasolini és extraordinària i misteriosa alhora. Nascuda en un primer encontre per a realitzar “Uccellacci e ucellini” (1966), la seva unió va portar a les dues personalitats en dimensions col·laboratives originalment inesperades, que molt aviat es van estendre des del cinema a la sala de concerts i al teatre. Una abraçada artística, espiritual, transcendental entre dues identitats molt diferents, però complementàries, que, encara que aparentment en les antípodes, generà en gairebé deu anys d’activitat un grapat d’obres meravelloses encara avui dia amb la capacitat de moure les nostres consciències i el nostre punt de vista sobre el món. Presentació a càrrec de JOAN ARBONA (Associació Balear Amics de ses Bandes Sonores).

ALESSANDRO DE ROSA (Milà, 1985) va emprendre el seu estudi de composició musical seguint el consell d’Ennio Morricone. Va estudiar amb Borís Porena a Roma i després es va graduar al Conservatori Reial de La Haia, Països Baixos. Com a compositor i arranjador, va col·laborar amb Jon Anderson de la banda Yes. Juntament amb Ennio Morricone és coautor del llibre “Ennio Morricone. En busca de aquel sonido: Mi música, mi vida”, l’autobiografia de Morricone en forma de converses, publicada el 2016 a Itàlia per Mondadori Libri i traduïda a diverses de les llengües més parlades del món, i també del podcast “Io e Ennio Morricone” (Amazon Audible, Feb. 2020). ‌Com a compositor ha treballat per a nombroses agències i empreses, incloent-hi Amadeus Music i Pastelle Music escrivint música per a documentals, pel·lícules i anuncis. ‌Entre les seves obres de concert, el 2014, va escriure “Gravità Ritrovata per a orquestra”, peça encarregada i interpretada per la Residentie Orkest amb motiu del seu 110è aniversari, i l’òpera “Trashmedy”, composta expressament per la 63a edició de La Biennale di Venezia Musica 2019. El seu treball més recent, “Pele e Alma”, creat conjuntament amb la cantant brasilenya Fantine Tho, s’ha editat fa només unes setmanes. Com investigador musical i assagista, De Rosa col·labora actualment per la RAI (Radiotelevisió Italiana) i la RSI (Radiotelevisió Suïssa en llengua italiana), on des del 2021 porta “Ascoltare il cinema”, un programa televisiu sobre la música de cinema creat i escrit per ell per al canal RSI – Cult +.

JUAN ARBONA COMELLAS (Palma). President i membre fundador de l’Associació Balear Amics de les Bandes Sonores (ABABS). Ha participat en congressos, festivals i concerts de música de cinema a València, Sevilla, Úbeda, Barcelona, Còrdova i Londres, impartint a la vegada múltiples conferències de temàtica cinematogràfica i escrit en diferents mitjans sobre compositors de música de cinema.

Inscripció gratuïta mitjançant Enviu: https://enviumanacor.cat/esdeveniments/pasolini-i-morricone-una-abracada-trascendental-mes-enlla-del-cinema-1

Cinemaclub 39 escalons / Associació Balear Amics de les Bandes Sonores / Departament de Cultura del Ajuntament de Manacor / Enviu / Conservatori de Música de Manacor

 

Dijous 23 de juny, 20.30 h

Multicines Manacor

EL RENOU DELS MOTORS

Philippe Grégoire

Canadà, 2021. 79 min

V.o. en francès subtitulada en català

Amb col·laboració amb l’Americana Film Fest (BCN)

Estrena a Mallorca

L’ Alexandre, un jove instructor de l’escola de duanes del Canadà, comença a ser vigilat per investigadors de la policia que intenten descobrir l’origen d’uns dibuixos sexualment explícits que pertorben als habitants de la ciutat.

El canadenc Philippe Grégoire debuta en el llargmetratge amb una pel·lícula amb tints de cinema negre i amb un to marcadament surrealista. Presentada al Festival de Sant Sebastià, El ruido de los motores denúncia, en la seva última instància, la violència intrínseca del sistema policial i la utopia del concepte “llibertat personal”. Entre carreres de cotxes i camps d’entrenament policial, Grégoire segueix el corrent etèria i inquietant d’altres cineastes quebequesos de prestigi com són Denis Côté i Philippe Lessage. Sens dubte, un talent a seguir.

Les projeccions de la Route 66 estan subvencionades pel Departament de Cultura del Consell de Mallorca.

Aportació: 5 euros

Venda anticipada: https://enviumanacor.cat/esdeveniments/el-ruido-de-los-motores

Cinemaclub 39 escalons / Americana Film Fest / Obra Cultural Manacor / Aficine Manacor / Federació Catalana de CineClubs / Enviu Manacor / Consell de Mallorca

 

Dijous 30 de juny, 20.30 h. 

Multicines Manacor

LOS BEATLES Y LA INDIA

Ajoy Bose i Peter Compton

Anglaterra, 2021. 96 min

V.o. en anglès subtitulada

Una crònica històrica única sobre la història d’amor entre The Beatles i l’Índia que va començar fa més de mig segle. Imatges d’arxiu excepcionals, fotografies i relats de testimonis presencials, juntament amb filmacions en tota l’Índia, donen vida al fascinant viatge de George, John, Paul i Ringo des de les seves vides de celebritats estratosfèriques a Occident fins a un ashram perdut a l’Himàlaia a la recerca de la felicitat espiritual, on va començar una època que va inspirar un esclat creatiu sense precedents en la composició de cançons. Aquesta és la primera exploració seriosa de com l’Índia va contribuir a donar forma a l’evolució de l’emblemàtica banda, i com van ajudar a aixecar un pont entre dues cultures enormement diferents.

Aportació: 5 euros

Venda anticipada: https://enviumanacor.cat/esdeveniments/los-beatles-y-la-india

Cinemaclub 39 escalons / Aficine Manacor / Enviu / Federació Catalana de CineClubs

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad