“Potser hauríem de plantejar la independència de Porto Cristo a les properes eleccions”

Antònia Llodrà és la portaveu i líder de l’Agrupació Independent de Porto Cristo (AIPC). Amb ella parlam sobre les obres de reforma del carrers Bordils, Colon i el passeig de la Sirena, o de les relacions amb l’equip de govern i com veu les properes eleccions municipals de l’any que ve.

-Què ha passat perquè les obres de la primera línia de Porto Cristo encara no hagin acabat, amb la temporada turística a sobre?

Han mancat efectius, planificació i un control més eficient per part de l’Ajuntament. Ja des del principi. Les obres havien de començar el 19 de novembre de l’any passat i van començar deu dies tard. Confiem que almanco la primera línia estigui acabada per aquest mes de juny. El carrer Colon, així com està, ho dubto molt.

-Tampoc s’hi ha vist molts treballadors fent-hi feina aquets sis mesos…

Si aquí des del primer dia hi hagués hagut 30 homes fent feina, que d’espai n’hi havia perquè es repartissin, ara no hauríem de passar pena de res ni d’haver de donat quatre setmanes de pròrroga a l’empresa.

-Creu que tendrà conseqüències en la imatge turística de Porto Cristo?

Hi ha molts turistes que vénen cada any a Porto Cristo i això no els ha agradat. L’Hotel Felip ha aguantat tot l’any obert, però ha tengut clients que han demanat canviar d’hotel perquè no suportaven les obres. És evident que tot això també té conseqüències econòmiques i que el retard en acabar penjudica els negocis que ja estan oberts i que no poden tenir una terrassa enmig de la pols, en aquestes condicions…

-L’Ajuntament tampoc no devia voler obres en aquestes alçades de la pel·lícula

Ja ho supòs que des d’Urbanisme o des de l’Ajuntament no s’ha fet aposta i que voldrien que les obres de reforma estassin a punt, però per aconseguir-ho s’hi ha d’estar damunt, perquè fa estona que es notava que no acabarien a temps. El que és cert és que ens trobam amb una situació que ja és massa habitual a Porto Cristo.

-Els comerços afectats directament demanaren algun tipus d’ajuda. Com està el tema?

Els negocis dia 1 de maig han començat a obrir, i no perquè hi vagin clients perquè com li deia en aquestes circumstàncies és molt complicat que s’hi acostin, sino perquè havien d’agafar els treballadors fixes discontinus. Hi ha una dotzena de comerços afectats i sé que volien presentar una demanda, però no ser com ha acabat. El que sí ha d’intentar l’ajuntament de Manacor és compensar-los de qualque forma. Ja sabem que tècnicament no se’ls pot perdonar les taxes, però sí compensar les que fan referència a l’ocupació de la via pública o la de fems.

-Hi torna a haver ganes o necessitat d’independència?

AIPC mai ha duit demanar la independència al seu programa. Ara fa 27 anys, quan va sorgir i agafar força el moviment per tractar d’independitzar-se de Manacor i que al final no va cristalitzar, es va decidir fer feina des de les institucions i es quan es va fundar el partit, per decidir des d’aquí.

-Però la voldrien a curt termini?

Es pot plantejar. Si me demana la meva opició personal, jo sí que hi estic a favor i ho posaria al programa de les properes eleccions… però som un partit plural; veurem que feim d’aquí al proper mes de maig. En tot cas tendria pros i contres. Ara mateix continuam tenint tots els requisits per separa-mos com és estar a més de 10 quilòmetres de la població principal o el fet de no deixar-los amb menys habitant dels que tendria Porto Cristo.

-I un referendum per demanar l’opinió ciutadana?

Més-Esquerra sí que ho té plantejat. Podria ser una possibilitat. Si no ho fan, arribarà un moment en que no en quedarà d’altra més que agafar nosaltres la iniciativa. La gent jove en torna a estar molt concienciada.

-Veurem AIPC dins un pacte de govern d’esquerres l’any 2023?

La nostra prioritat és ser-hi. De fet el 2015 ho teníem tot pactat amb Més-Esquerra per entrar al pacte de govern, però a les darreres hores es van tirar enrere. Jo encara no sé ben bé perquè.

-Creu que era per la presència de Joan Gomila?

AIPC ja va pactar amb el PSM en el seu moment, perquè el que sempre ha volgut, per damunt les demés coses, és defensar els interessos de Porto Cristo com a poble, les seves necessitats. És cert que pot ser a Bernat Amer i Joan Gomila sel’s relacionava més amb els govern del PP d’Antoni Pastor. Però repeteixo que això no havia estat mai un impediment.

-L’actual equip de govern ignora le necessitats de Porto Cristo?

Han estat dos anys de pandèmia molt complicats que cap partit o pacte polític voldria haver passat. S’han hagut d’atendre necessitats que no eren estrictament polítiques. Però la gent mos atura pel carrer per demanar-nos què passa, perquè Porto Cristo torna a ser un desastre. Som ja 9.000 persones i la sensació de deixadesa per part de l’Ajuntament ha tornat.

-En què ho nota?

Es nota en la manca de proximitat per resoldre problemes del dia a dia, sobretot. En la comunicació.

-Tampoc amb el regidor de Zona Costanera? Quina és la seva imatge aquí?

No hi ha una imatge de Sebastià Nadal a Porto Cristo, simplement perquè la gent no l’ha vist per aquí els darrers tres anys. Ha passat desapercebut. La cominucació amb el PSOE, tret d’amb el regidor Artur Aguiló, és zero.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad