“S’ha pensat posar qualque figura damunt l’església, però és complicat”

Sebastià Riera Pocoví (Manacor, 1985) torna a ser responsable enguany del disseny i l’execució de dues de les figures gegants del ‘Manacor Encantat’: la Bruixa Joana a sa Bassa i el Gegant de sa Roqueta a la plaça de ses Verdures, presentada aquest passat dimecres.

Riera va cursar el batxillerat artístic a l’institut Mossèn Alcover de Manacor. Com a escultor, de petit ja va començar participant en foguerons fins l’any 2015. Encara que també és igualment reconegut per les seves màscares de tot tipus de personatges, dimonis inclosos (seva és la rèplica de la carota del Dimoni Gros), o per la creació de la Mulassa de Sant Jaume, precisament l’any 2016.

-Quines mides té aquest gegant tan impressionant?

-Fa uns 7,5 metres d’alt i uns 5,5 metres d’ample. Està fet a partit d’una estructura de ferro que fa que no s’hagi de patir gens per la seva estabilitat, i per defora està fet bàsicament d’espuma de poliuretà i fibra de vidre, per acabar amb capes de cinta marró. Després es pinta i s’acaba d’enllestir.

-En estar darrera una paret no té cames. Però… s’hi podrien afegir i fer-lo encara més gran?

-Sí, no hi hauria cap problema perquè s’aguantés.

-La roba es pot mullar?

-Sí, és roba de veres, l’únic que podria passar és que encollís un poc. Com les celles, que són de llana d’ovella negra.

-Quin temps li ha duit?

-Si comptam que també he fet la figura de la Bruixa Joana, entre quatre i cinc mesos tot… i depenent dels dies fent-hi feina més o menys hores… els darrers dies han estat intensos amb fins a dotze hores dedicat només a això.

-No es podia programar amb més temps?

-Les qüestions administratives de vegades són així. En principi es va parlar de dissenyar fins a 10 figures totes relacionades amb les Rondalles Mallorquines. Però crec que s’estava pendent de qualque tipus d’ajuda i es van reduïr a tres. No sé si l’any que ve es continuarà per aquest camí.

-Què ha passat amb les figures de l’any passat? No es podien tornar a utilitzar?

-Parlant de les que vaig dissenyar jo, l’home arbre està una mica perjudicat. Les figures estaven pensades per aguantar a l’aire lliure durant una serie de mesos. En teoria s’havien de retirar abans d’octubre, però van anar rodant fins passat el mes de novembre… i van patir totes les pluges. L’home arbre es podria recuperar, però s’hi hauria de fer feina. Pel que fa al drac que hi havia aquí, a la plaça de ses Verdures, s’havia pensat de situar-lo damunt l’església gran, però hi hagués hagut problemes amb les ales i el fet d’haver de fer forats a un element patrimonial tan important ho va impedir.

-I qualque altre dissenyada aposta per l’any que ve?

-És possible, ara ho veurem.

-És vostè es que ha gravat la rondalla que s’escolta per megafonia?

-Així és!. En teoria només és avui pel dia de la presentació, però si hi ha algú pendent de l’ordinador i l’altaveu es podria escoltar sempre que es volgués. Hi ha vàries versions, una de curta de la llegenda de sa Roqueta, una altre de la llegenda de les serps i una tercera.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad