L’escorxador rebrà 1,5 milions de Govern i Consell per poder reobrir

Govern i Consell es comprometen a aportar doblers per acabar la reforma i posar-lo en marxa després de tres anys aturat

 

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Manacor han signat aquest dimarts un protocol de col·laboració per al desenvolupament i execució del projecte de millora i adequació de l’escorxador de Manacor com a l’escorxador de referència. La signatura del conveni s’ha realitzat al Palau Reial per part de la consellera i presidenta de FOGAIBA, Mae de la Concha, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el batle de Manacor, Miquel Oliver.

L’objectiu del conveni és dur a terme les inversions necessàries a les infraestructures de l’escorxador per adaptar-les en termes d’eficiència i compliment de normatives ambientals i de benestar animal, i que es converteixi en el de referència. L’escorxador de Manacor, situat a prop de les zones de producció ramadera de l’illa, va funcionar de manera ininterrompuda durant trenta anys fins que el 2019 va tancar per fer-hi millores. Disposa de les línies d’oví, porcí i boví.

El protocol signat estableix que Govern i la institució insular aportaran un màxim d’1.500.000 euros. Un 60% anirà a càrrec de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través del FOGAIBA, i un 40%, a càrrec del Consell de Mallorca. L’Ajuntament de Manacor ja hi ha invertit més de mig milió d’euros i, gràcies a aquest protocol, podrà fer-hi altres inversions necessàries, també podrà presentar el projecte a les línies de subvenció i finançament que pugui convocar la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en el període entre la signatura del protocol i l’execució final del projecte. L’Ajuntament és el titular del terreny i les instal·lacions, aportarà el projecte tècnic de les obres i la resta de finançament necessari per poder-les dur a terme de cara a la reobertura de la infraestructura.

Segons la consellera De la Concha, les millores previstes permetran «atendre les necessitats, no només de la zona de Manacor, sinó d’una forma molt més àmplia, i pensam que passarà a ser un escorxador de referència». La consellera ha afegit que «a la conselleria tenim molt d’interès en l’aposta pel producte local i de proximitat, en la sobirania alimentària, i per això és imprescindible tenir un escorxador aquí, que no s’hagin de dur animals a sacrificar a fora, i Manacor està situat en un lloc molt estratègic i és un indret molt ben comunicat». 

«Ens hem posat d’acord perquè l’escorxador de Manacor torni a obrir com a escorxador de referència i això és important pel sector primari, pel municipi de Manacor, per tota la comarca i per Mallorca perquè d’aquesta manera donam cobertura a una necessitat dels ramaders i ramaderes de l’illa, que comptaran amb unes instal.lacions adequades i modernitzades que aniran més enllà de l’abast municipal» ha apuntat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. «Des del Consell hem tengut clar des del primer moment que volíem participar en aquest projecte que ajudarà el sector primari i el producte local, especialment després de dos anys molt complicats, i també a l’ajuntament, ja que complim amb el nostre compromís municipalista», ha conclòs.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha destacat que «avui és un dia important per Manacor, es tanca el cercle i gràcies a aquesta col·laboració de l’Ajuntament amb Agricultura i el Consell ja podem començar a parlar de com serà l’Escorxador de Manacor que podrà tornar a prestar servei al sector primari de tota l’illa». 

La signatura del protocol de col·laboració implica la creació d’una comissió mixta per al seguiment, control, coordinació i execució dels objectius, que estarà integrada per dos membres de cada una de les tres institucions. El desenvolupament del protocol signat es realitzarà a través de la subscripció i la realització del conveni específic.

Les dades

El servei d’escorxador es considera com a servei d’interès econòmic general a l’àmbit territorial de les Illes Balears, segons la disposició final segona del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris, socials de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Segons les dades de sacrifici disponibles del conjunt de les illes i la taxa d’animals sacrificats a l’escorxador de Manacor entre els anys 2015 i 2017, es preveu un lleuger creixement del 4% anual fins a l’any 2025-2026. La millora i l’adequació d’un escorxador de les característiques del de Manacor permetrà assolir una taxa de sacrifici del 22,8% dels caps de bestiar boví, el 18,7% del porcí d’engreix, el 39,6% de les porcelles i el 47,9% de l’oví.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad