Conferència a s’Agrícola sobre les conseqüències de la guerra a Ucraïna

El passat dimecres els joves politòlegs Carles López i  Willy Bezzina varen oferir una interessant conferència titulada ‘Europa davant la guerra a Ucraïna: crisi de refugiats i conseqüències  geopolítiques’.

Willy Bezzina va començar explicant els antecedents històrics dels dos països i els senyals que s’havien produït als darrers vint anys que podien fer preveure aquesta guerra que ha esclatat enguany. Va remarcar com a un dels fets principals el que va passar l’any 2014, quan després de les protestes de l’euromaidan, les eleccions varen portar al poder un candidat pro europeu, la qual cosa va comportar que Ucraïna passàs de ser un país de l’òrbita russa a un altre alineat amb països de l’OTAN.

Aquest fet va provocar la preocupació de Rússia per la seva seguretat ja que Ucraïna, entre altres raons, és estratègicament molt important.

Carles López va continuar la xerrada fent  èmfasi en les conseqüències humanes d’aquesta guerra i com afectarà els països europeus i en particular Espanya. Va dir que s’espera que uns sis milions d’habitants ucraïnesos emigrin cap a Europa anant sobre tot a països on hi hagi ja una colònia nombrosa, entre els quals està el nostre país; va destacar que a diferència d’immigrants d’altres països, obtendran la regularització de manera pràcticament immediata. Va comentar que aquest fet  farà  necessari  dotar de més recursos els sistemes educatius, sanitaris i socials dels països europeus, la qual cosa ha fet que la Unió Europea comenci a pensar sistemes per dur-ho a terme.

Per acabar Willy Bezzina va fer un repàs de les diferents opcions de com serà el món després d’aquesta guerra. Va descartar per complet un món unipolar amb els Estats Units de potència dominant i va apuntar com a possibilitat dues opcions: la primera consistiria en una divisió en dos blocs encapçalats per Estats Units i la Xina i on Rússia estaria dins de l’òrbita xinesa. I la segona, que va apuntar com a la més probable, un món multipolar on en aquest cas la Unió Europea podria tenir un paper destacat si és capaç de tenir una estratègia conjunta en aspectes com la defensa i altres que en aquest moment no té.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad