L’empresa de neteja de Manacor acumula ja 160.000 euros en sancions

L’empresa concessionària de la recollida i neteja viària de Manacor (Lumsa/FCC) ja acumula 160.000 euros en sancions per incumpliment de contracte. Així ho va informar ahir el regidor municipal de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, durant el darrer ple consistorial. Unes reiteracions que en alguns casos són de caràcter molt greu i que podrien fer que l’empresa no pogués accedir a futurs contractes amb l’Ajuntament.

Les sancions són per qüestions de manca qualitat en el servei, que segons Llodrà “encara continuen” i que fa uns dies van obligar al mateix regidor de Medi Ambient i al de Recursos Humans, Joan Gaià, a reunir-se amb el màxim responsable de la contracta, a fi de solventar d’una vegada per totes els problemes de neteja i d’acumulació de fems a determinats punts i contenidors del municipi.

“Els carrers han d’estar nets, i seguirem pitjant i sancionant fent servir les eines de control, perquè la situació és molt greu i així els ho hem plantejat”, de manera que podria perillar “un futur contracte de neteja i recollida”. “No hi pot haver una empresa que faci negoci sense donar el servei que toca”, va contestar contundent Llodrà a una pregunta del Partit Popular, que demanava una vegada més com pot ser que el municipi estigui encara brut amb la quantitat de doblers que la concessionària cobra.

En només dos anys i mig l’ajuntament de Manacor ja ha hagut de penalitzar o sancionar l’empresa concessionària de la neteja urbana i recollida de residus amb més de 160.000 euros. Aquests expedients sancionadors i reduccions en els 200.000 euros mensuals que cobra pel servei provenen tant de l’incompliment de certs paràmetres, com del control exhaustiu que des de 2019 duu a terme la delegació local de Medi Ambient una vegada signat l’acord entre el consistori i Limpiezas Urbanas de Mallorca SA / Fomento de Construcciones i Contratas (LUMSA/FCC).

Així, des del juliol del 2019 fins ara les penalitzacions en les factures han anat fluctuant entre els 7.000 i els 2.000 euros mensuals, sobretot per no complir amb els paràmetres de neteja estipulats per l’Ajuntament, que cada mes escull aleatòriament una sèrie de carrers del municipi per comprovar si les freqüències de pas i la consegüent pulcritud (mesurada mitjançant una fórmula de brutícia per metre quadrat) són les òptimes.

A això cal sumar-hi les sancions directes durant aquest mateix període, com els 3.000 euros per no implementar el pla de comunicació previst al plec de condicions, una altra de la mateixa quantitat per incomplir amb les freqüències o una tercera de 15.000 euros per no modernitzar i lliurar nous vehicles a temps. L’empresa tenia sis mesos (des d’abril del 2019 quan va renovar a l’alça el seu contracte) per incorporar tota la maquinària, presentar les campanyes com la recollida porta a porta, informar, incorporar la tecnologia i personal nou, adequar els equipaments i retirar el material vell. Bona part no es va complir.

Cal recordar que en teoria es duu a terme un control efectiu per geolocalització (cada treballador va associat a un xip), qüestió que ja s’està aplicant tot i que encara no en temps real.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad