La finca del vimer màgic de sant Joan surt a la venda

s’Hort des Correu, a la sortida de Manacor, va acollir durant dos segles el ritual que curava les hèrnies infantils després de la nit més curta de l’any

 

L’emblemàtica finca manacorina de s’Hort des Correu, coneguda pels seus dos vimers màgics capaços de curar les hèrnies infantils amb els primers raigs del dia de Sant Joan, surt a la venda per gairebé 1,2 milions d’euros. Pràcticament enganxats al nucli urbà, els terrenys ocupen una extensió d’una mica més de quatre quarterades.

S’Hort des Correu, propietat de la coneguda família Servera de les Coves del Drach de Porto Cristo, està situada al costat de la rotonda de sortida des de la ciutat precisament en direcció a la localitat costanera, per la qual cosa la seva estampa i la seva llegenda són de sobres conegudes tant per a manacorins com per totes aquelles famílies arribades fins i tot de la península, que cada any duien els seus fills al singular ritual de pas entre les branques del vimer per intentar evitar les temudes operacions quirúrgiques.

Cada 24 de juny, cap a les 6.20 hores i després de la nit més curta de l’any, s’iniciava la tradició centenària aprofitant els primers llums de l’alba. Uns raigs purificadors que moltes vegades han estat efectius i que han deixat nombrosos testimonis de curació passat un mes del pas, el dia de sant Jaume, patró de Manacor.

Quan arribaven, encara de nit, a cada família se li lliurava una cinta amb un número, mentre s’anaven tallant les branques longitudinalment perquè els més petits, ja nus, poguessin passar pel mig i se’ls apliqués la saba al punt de l’hèrnia. Un cop finalitzat el ritual, els pares posaven el número identificatiu a la seva branca i una cinta de color lligada amb ràfia i segellava amb fang. Si al cap d’un mes la branca es tornava a unir el nin s’havia curat.

Una màgia de més de 200 anys desenvolupada durant les darreres dècades pels qui es van encarregar fins al 2019 del manteniment de la finca i dels vimers, la família Sureda-Sunyer, els qui per raons generacionals van deixar la pràctica aquell mateix any, a pocs mesos de juny. Des de llavors els arbres presenten un estat molt descuidat i no hi ha hagut qui es fes càrrec del ritual.

La seva importància patrimonial

De fet i degut a la seva importància, l’ajuntament de Manacor va iniciar el 2010 els tràmits per incloure l’arbre (que com diem té un ‘fill’ posterior a escassos metres amb les mateixes qualitats) al catàleg de patrimoni municipal, com a element de cultura immaterial.

La finca, que s’ha posat a la venda per un preu de sortida de 1.190.000 euros, també compta amb una antiga casa de 600 metres quadrats, segons les dades cadastrals, que manté una terrassa interior amb columnes i diversos espècies d’interès històric i patrimonial a prop, com l’aljub d’estil modernista i que va formar part del jardí botànic que va acollir s’Hort des Correu a finals del segle XIX i principis del XX.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad