La injecció d’ozó permetrà que l’aigua de la depuradora pugui ser reaprofitada

Manacor reciclarà 170.000 metres cúbics d’aigua a l’any per a usos municipals a partir del 2023. El nou sector terciari de la depuradora del camí de Bandrís, mitjançant un filtre de discos i un altre d’injecció d’ozó, permetrà que l’aigua que fins ara anava a per directament al torrent de Na Borges (i d’allà a la mar), pugui ser aprofitada per a labors quotidianes tals com el reg de jardins, usos en obres municipals, usos industrials, per a les màquines grenadores o per a qualsevol altra necessitat de l’Empresa de serveis de Manacor (SAM), que gestiona els aparcaments, les platges o la xarxa d’aigua de la ciutat.

El nou tractament terciari es compon de dos processos: el primer, un filtre de discos per eliminar les partícules en suspensió de matèria orgànica que encara són presents un cop passats els dos primers sectors (presents a totes les depuradores mallorquines). El segon és un tractament d’ozó per fer una desinfecció completa de l’aigua. “La injecció del gas elimina bacteris, fongs o virus deixant-la ultradesinfectada i sense cap olor”, ha especificat la presidenta de la SAM, Cristina Capó.

El consell d’administració de la SAM ha adjudicat aquest dimecres la implementació del tractament terciari de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) per 280.000 euros a Obras y Pavimentos Man, amb un termini d’execució de 13 mesos el primer lot (filtre de discos ) i de 9 mesos el segon (filtre d’ozó), que es duran a terme de manera simultània. Així ho ha explicat aquest divendres Capó, acompanyada del vicepresident, Sebastià Nadal, i del seu gerent, Francesc Grimalt.

La implementació del tractament terciari de les aigües depurades permetrà millorar la qualitat de l’aigua que es torna al medi i la reutilització d’uns 20 metres cúbics/hora, que al llarg de l’any seran més de 170.000 metres cúbics d’aigua que podran ser reutilitzats per diferents usos.

També el 2022 s’instal·larà un nou decantador centrífug i una bomba per a la impulsió de fangs deshidratats. Aquesta millora permetrà passar de capacitat de decantador centrífug de 6 m3/ha 15 m3/h; cosa que aconseguirà un millor funcionament d’aquest tractament i de la planta en general.

Totes aquestes millores i actuacions van en concordança amb el Pla de Gestió de la Demanda redactat per la SAM, les normatives autonòmiques i estatals quant a aigua depurada, les Directrius Europees en termes de reutilització d‟aigua depurada i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que estableix l’ONU.

Des de la SAM s’ha recordat la necessitat d’ampliar l’EDAR, que ja és possible gràcies a l’aprovació del Pla General. L’ampliació de la planta preveu doblar les instal·lacions i proporcionar-les a la població actual de Manacor, mitjançant una propera expropiació de terres limítrofes.

Tovalloletes i joguines

“Si abans les principals restes llançades al lavabo i que acabaven al sector primari de la depuradora (encarregat de filtrar objectes més grans) eren principalment compreses i preservatius, ara els problemes més grans els causen les tovalloletes i les restes de joguines”, explica la presidenta de la SAM Cristina Capó. El primer filtre també tamisa sorres i greixos, mentre que el sector secundari (fet a partir d’un tanc biològic) llança bacteris encarregats d’anar eliminant impureses.

Posteriorment el resultat va a parar als anomenats decantadors, que aminoren la velocitat de pas de l’aigua, cosa que fa que els fangs i impureses vagin a poc a poc baixant a terra. Després el líquid acaba passant per una centrifugadora i és llançat directament al torrent. Cosa que ara s’intentarà evitar tant com sigui possible.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad