Les obres per ampliar l’hospital de Manacor començaran d’aquí dos mesos

La empresa adjudicatària ha estat OHL. Així serà una vegada acabat

 

El Servei de Salut ha adjudicat les obres d’ampliació de l’Hospital de Manacor, que contemplen un nou edifici d’ús ambulatori i un nou bloc quirúrgic i obstètric, a l’empresa Obrascón Huarte Lain, SA. Està previst que al llarg del mes de maig s’iniciïn les obres de construcció.

Aquest projecte, que canviarà la fisonomia del centre, compta amb un pressupost de 76,2 milions d’euros i té un termini d’execució de quatre anys. Una vegada finalitzades les obres, l’Hospital passarà a tenir 53.445 m2, més del doble de la superfície actual (24.531 m2).

Les obres, incloses en el pla director del centre, beneficiaran una població de 150.000 persones i preveuen les tres grans obres següents, de prop de 40.000 m2:

  • La construcció d’un nou edifici, en forma de lletra L i connectat amb l’actual Hospital, que serà principalment d’ús ambulatori.
  • La construcció d’un edifici industrial, que es convertirà en una central d’instal·lacions i serveis generals.
  • Una gran reforma interior de l’actual edifici i la construcció d’una nova planta on s’hi encabirà el bloc quirúrgic i obstètric.

Les accions es duran a terme simultàniament, fent reformes a mesura que es vagin alliberant espais. El projecte es desenvoluparà de la manera següent:

  • Nou edifici en forma de lletra L (21.273 m2): és un edifici de nova planta en forma de lletra L, principalment d’ús ambulatori, amb dos soterranis (per a aparcament), planta baixa i tres plantes.

Atès que la majoria dels pacients són externs i no necessiten accedir als serveis interns de l’Hospital, es planteja un edifici independent, que evitarà la circulació innecessària de persones per l’interior d’aquest. Això no obstant, pel fet que sí que hi ha una part dels pacients que no són ambulatoris, es planteja la forma de lletra L per facilitar la connexió amb àrees internes de l’Hospital.

L’edifici disposarà d’un aparcament soterrani amb 280 places (planta -1 i -2), dos serveis d’ús ambulatori, hemodiàlisi i rehabilitació (planta baixa), consultes externes i gabinets d’exploració (primera i segona planta) i hospital de dia mèdic oncològic (tercera planta, que tindrà una connexió directa amb l’hospital actual).

  • Edifici industrial per a serveis generals (2.765 m2): es construeix una nau que albergarà les centrals de les instal·lacions, manteniment i serveis generals.

És un edifici de tipus industrial, gairebé tot de nova planta, on s’instal·len tots els equips per adequar-los a les normatives vigents i augmentar la capacitat per donar servei a les noves àrees. La cuina s’ubicarà a la planta baixa. Així mateix, es renovaran i actualitzaran els equips.

  • Construcció de la nova planta quirúrgica i reforma interior d’espais de l’actual edifici (14.226 m2: 4.586 d’ampliació i 9.640 de reforma): consisteix principalment en la reforma interior de l’actual Hospital i també en la construcció d’una nova planta on s’ampliarà el bloc quirúrgic i obstètric.

Aquesta és la intervenció més complexa des del punt de vista tècnic, ja que s’ha de fer procurant interferir tan poc com es pugui en l’activitat del centre hospitalari.

A la planta primera es remodelarà integralment el bloc quirúrgic i obstètric. Es transformarà en quatre sales d’operacions de cirurgia major ambulatòria (CMA). Així doncs, es deixaran les de la planta tercera per a cirurgia programada.

Al costat del bloc de CMA es posaran boxes, l’àrea de reanimació i vestidors de pacients i àrees de recepció. S’amplia també el bloc obstètric i s’ubica amb bona connexió amb el bloc quirúrgic.

A la tercera planta —de nova construcció— es construirà un nou bloc quirúrgic: comptarà amb set sales d’operacions, una unitat de reanimació (REA), catorze llits i una unitat de cures intensives (UCI) amb dotze boxes.

Primera fase del pla director: ressonància magnètica i reforma del Servei d’Urgències

Cal recordar que al març de 2019 va començar a funcionar l’equip de ressonància magnètica de l’Hospital de Manacor, en un recinte de 177 m2 de superfície a la zona ubicada al costat del Servei de Radiologia. L’Hospital va adquirir un aparell de ressonància magnètica amb tecnologia de fibra òptica d’última generació, i de més versatilitat clínica per diagnosticar malalties de gran prevalença. Fins a aquell moment, l’Hospital de Manacor havia de derivar tots els pacients a altres centres hospitalaris. Aquesta actuació ha tingut un pressupost d’1,3 milions d’euros.

Al maig del mateix any va entrar en funcionament el nou Servei d’Urgències de l’Hospital de Manacor, que consisteix en l’adaptació del centre sanitari a les noves necessitats assistencials de la població i dels professionals. Disposa de dues plantes de 500 m2 de superfície cadascuna. A la planta principal hi ha una nova àrea d’observació, amb setze boxes i una àrea diferenciada per a l’atenció pediàtrica, amb dos boxes d’observació i sis espais per a diferents tractaments. A la planta soterrani hi ha diverses dependències no assistencials: sala de reunions, despatxos, vestidors i el taller d’electromedicina. Aquesta actuació ha tingut un pressupost de 2,5 milions d’euros.

L’objectiu del pla director és convertir l’Hospital de Manacor en un centre que s’ajusti als plantejaments hospitalaris actuals. És important destacar que el Sector Sanitari de Llevant ha tingut un creixement des de l’obertura de l’Hospital —l’any 1997— de més de 30.000 habitants. Ara atén un total de 150.000 targetes sanitàries. Això fa necessari reformar i adaptar el centre a les circulacions i tecnologies actuals.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, accepta lús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits    Configurar y més informació
Privacidad