“M’ha agradat parlar amb gent com jo, perquè un mallorquí xerra massa ràpid”

Teatre i diversió per empoderar nous catalanoparlants. Amb la missió de combatre la vergonya que frena molts residents a l’illa a parlar català neix Llengua divertida, un taller creat per Ivan Martín d’Aula Teatral que aquest dissabte ha començat a rodar al molí d’en Beió, gràcies a l’aposta decidida del Servei Lingüístic de l’ajuntament de Manacor per un curs innovador i diferent.

I és que en aquest taller s’aparquen els llibres. El que és important és la pràctica. Parlar, cosa que costa molt, sobretot quan no domines l’idioma. Aquí és on entren en joc les dinàmiques teatrals i l’experiència en aquest terreny de Martín per aconseguir que els quinze participants al curs perdin la vergonya de parlar en català.

«Em costa molt de parlar en mallorquí perquè tenc molta vergonya». «M’ha agradat parlar amb gent com jo perquè un mallorquí parla massa ràpid». «Estic molt agraïda per la idea que l’Ivan ha tengut amb aquest taller de conversa. És important sentir-se còmode per poder-ne parlar». «He estat tres hores parlant en mallorquí!». «Sense cap dubte aquest taller m’ajudarà perquè em costa molt animar-me a parlar-ho». Aquestes afirmacions són les impressions d’alguns dels quinze participants al taller de Llengua divertida una vegada acabada la primera sessió, una sessió on s’han treballat les presentacions.

El perfil dels participants al taller és molt variat. Joves, grans, autòctons que coneixen però no parlen la llengua, estrangers o residents procedents d’altres comunitats, però a tots ells els uneix la mateixa missió: combatre la vergonya de parlar català. La majoria estudia l’idioma però a l’hora de la veritat no l’utilitzen en el dia a dia. Els falta fer el pas. Per això han trobat en aquest taller de dinàmiques teatrals un aliat perfecte.

«Si no t’atreveixes a parlar el català, el teatre t’ajudarà a treure’t la vergonya. En 15 hores, riuràs, viuràs i l’utilitzaràs», promet Martín a l’hora de publicitar el taller. A més, explica que el curs consisteix en cinc sessions. Els participants han obtingut un quadern il·lustrat amb les paraules de cada dinàmica. La primera sessió ha estat de presentació personal, la segona, que se celebrarà el proper dissabte sota el títol ¡Uep! Com anam? versarà sobre llenguatge cultural mentre que la tercera es titula El que m’agrada és… i els participants posaran en pràctica algunes expressions quotidianes.

A la quarta es posaran més seriosos. Sota el lema Això és seriós, es practicaran expressions per utilitzar quan se’n va al metge o a la policia. A la cinquena, la diversió està més que garantida. «L’última sessió titulada Idò! és per divertir-se una mica més coneixent la nostra cultura amb paraules i expressions d’aquí», diu Martín.

Cada dinàmica és diferent. «Són diferents tipus de dinàmiques amb diferents maneres d’estructurar el grup i de relacionar-se, sempre basades en el teatre. La intenció és que l’alumnat estigui en acció, parlant perquè si vaig a un curs i cal preparar una acció de cinc minuts es passen una hora escoltant els seus companys, jo vull que tot el temps la gent estigui en acció, parlant”.

“Per això he ideat aquestes dinàmiques perquè tothom, en tot moment, estigui relacionant-se i socialitzant-se a través d’expressions senzilles i paraules que utilitzam», reconeix Martín que no dubta que «això pot contribuir a perdre la vergonya perquè no és el mateix parlar amb algú catalanoparlant que parli l’idioma a la perfecció que una persona té el mateix nivell. És la intenció màxima de Llengua divertida: fer aquest pas per atrevir-te a utilitzar-lo perquè per estudiar català més formal hi ha infinitat de cursos. Aquí és per fomentar l’expressió oral i perdre la vergonya. La intenció és comunicar-se en català».

«Un curs com aquest m’ajudarà a treure’m pressió»

I amb aquesta intenció s’han apuntat aquest curs. «La utilitat és la diferència d’aquest taller», admet Alba Jiménez, que viu a Pil·larí. Fa un any i mig que estudia català però sap que «l’important és parlar-ho i practicar-ho». «Aquest curs és una manera de no tenir la sensació que ho fas malament tota l’estona. Som de Màlaga i fa quatre anys que visc a l’illa. Som treballadora social i per fer els informes escric en català però a l’hora de parlar-ho, si no ho practiques, es fa difícil», explica Jiménez encantada després de la primera sessió de Llengua divertida.

Hyun és de Corea. Fa molts anys que és a l’illa però va ser la pandèmia la que la va empènyer a endinsar-se al món del català. «Un curs com aquest m’ajudarà a treure’m pressió», reconeix. A Remedios Miralles, d’Almeria, també li fa molta vergonya deixar-se anar en català. Fa anys que és a la illa. Viu a s’Arenal i és possible que amb aquest «curs amè i divertit» perdi la por de parlar-ho en públic. Anne Schembri és de París i fa deu anys que és a l’illa i ha resumit la primera sessió com «una experiència de llibertat» i «si t’equivoques, no passa res».

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad