Lluís Massanet presenta ‘Entretemps’, el seu nou llibre de poemes

Xisco Fuster

 

Lluís Massanet Galmés (Sant Llorenç des Cardassar, Mallorca) publica un nou llibre de poemes a l’editorial Llibres del Segle, Entretemps. Ja fa dos anys i mig que va veure la llum el seu En entredit a la mateixa editorial. Lluís és poeta, traductor, professor i articulista. Va estudiar Història de l’Art i Relacions Internacionals, i ha traduït novel·la, poesia i assaig al català. També és autor de traduccions i adaptacions teatrals d’èxit.

Afirma Lluís Calvo a l’epíleg del llibre: “La gran qüestió que ens planteja el darrer llibre de Lluís Massanet, Entretemps, és la vergonya d’una vida fosca, el desengany, el dolor i l’acidesa de la pèrdua i la derrota, amb derivacions personals i també socials i històriques amb un domini encegador del llenguatge i la constatació que a partir de cert moment no es poden fer concessions edulcorades.”

Jo afegiria la carn suplicant d´en Lluís que llueix a la seva casa calamillorera de dos aiguavessos, cotxeria amb menjadora i corral encantat de roba estesa i nards. Persianes color de cel contra la vida fosca que la carn travessa xiuxiuejant la desmesura de les lamentacions que tenim a les cases. També la concessió d´un vell rellotge adormit en la seva hora exacta i groguenca.

Segueix Lluís Calvo: “El poeta ens ofereix versos durs i inoblidables que esdevenen un cop de maça damunt el cap del lector. Ara bé, Entretemps és igualment un llibre líric. I el món espiritual també esdevé una irrupció sobtada, talment una apocatàstasi que ens fornirà un món nou. I tanmateix aquest pelegrinatge també assoleix moments de repòs i de serena bellesa.”

Jo seguiria amb les àgils transicions d´en Luís entre la casa de carn i el corral profètic. Les espases lluents de l´ullastre als ulls. Les merdes porpra dels tudons sobre els llençols de fil. Les juies de per devers ses basses de Vilafranca, que han volat de la memòria com qualsevol profecia quan es compleix.  

Segons Lluís Calvo “Entretemps és el vers que no busca la complaença immediata del lector i que esdevé una interrogació profunda sobre la humanitat, les passions i les experiències terribles, al final de les quals sempre és possible veure una mica de llum que il·lumina una mar de cobalt, antiga com els desigs i els desficis ancestrals.”

Segons el saluet que s´entresent al fons de can Lluís Massanet, els peus descalços esperen la unció. Eixuts i perfumats de carn estesa anuncien el camins escampats i radiants d´una ruta en desordre. Entretemps ens recorda de matar les paraules perquè si no no hi hauria manera de dir-nos res. Paraules infinitament limitades i estimadíssimes. Desitjos que no es conren, com la gràcia furiosa dels homes immòbils i muts. Entretemps és la carn a la mà i el seu furor de desordres. Entretemps és el cos d´un silenci amb què el poeta pren el vol desfermat de la paraula, matèria feliçment desordenada i santa.

Dia 26 de març a les 12 del migdia, Entretemps serà presentat per Josep Lluís Aguiló a Món de Llibres, Manacor. Dia 2 d’abril, també a les 12, Nadal Suau presentarà el llibre a la llibreria Drac Màgic de Palma. Hi estau convidats.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad