Les agressions a professionals de l’hospital arribaren a 21 durant l’any passat

Les dones són les que en van sofrir la major part 

 

Avui, 12 de març, Dia Europeu contra les Agressions a Professionals Sanitaris, hem pogut saber que el Servei de Seguretat dels Professionals del Servei de Salut va registrar durant l’any passat 502 agressions al personal del sistema de salut de les Illes Balears. D’aquestes, 422 (el 84 %) van ser agressions no físiques o verbals i 80 (el 16 %) van ser agressions físiques. 

Pel que fa a Manacor (Mallorca és l’illa on més n’hi ha hagut) sen registraren fins a 21, el que el situa per davant l’hospital d’Inca però per darrere dels de Son Espases i Son Llàtzer (amb més llits i, per tant, amb més població i targetes sanitàries).

No obstant això, les xifres d’agressions a professionals del Servei de Salut registrades en 2021 suposen un descens important respecte a l’any 2019, quan es van registrar 705 agressions, 144 (el 20,4 %) de les quals van ser físiques. També suposa un descens respecte a l’any 2020, quan es van produir 572 agressions, 118 (20,6%) de les quals van ser físiques.

Qüestió de gènere

Les dones són les que van sofrir la major part de les agressions. Concretament 394 agressions es van cometre contra dones treballadores del Servei de Salut, davant les 108 agressions sofertes per homes. És a dir, el 77,6 % de les agressions que es van registrar l’any 2021 en l’àmbit sanitari van ser a dones.

Per categories professionals, l’àmbit en què més agressions es van produir va ser infermeria, on es van registrar 143 agressions, seguit dels facultatius especialistes d’àrea, amb 133 agressions registrades i en tercer lloc, dels administratius, amb 102 agressions.

Quant al nivell assistencial en el qual es van produir les agressions, el 52 % (261 agressions) es va produir en l’àmbit de l’atenció primària i extrahospitalària (SAMU 061) i el 48 % (212 agressions) es van produir en l’àmbit hospitalari. La gran majoria de les agressions es van cometre en una consulta.

Per illes, Mallorca és on es van registrar més agressions, 431, seguida d’Eivissa amb 40, Menorca amb 19 i Formentera amb 4. Si ens centram a Mallorca, 216 agressions es van produir en atenció primària, 115 a l’Hospital Universitari Son Espases, 58 a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, 21 a l’Hospital de Manacor i 18 en l’Hospital Comarcal d’Inca.

En el Dia Europeu contra les Agressions a Professionals Sanitaris, que se commemora avui, 12 de març, el Servei de Salut manifesta novament el rebuig absolut contra les agressions, tant físiques com a verbals, i recorda que es personarà com a acusació particular en tots els processos d’agressions als seus professionals sanitaris.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad