Un milió d’euros per deixar de ser un gran consumidor d’energia a Mallorca

El Govern ha presentat aquest dimecres el projecte d’instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital de Manacor que desenvoluparà la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica a través de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) i que permetrà proveir fins al 20% de l’energia consumida a l’edifici i estalviar prop de 100.000 euros en la factura de la llum.

Amb la instal·lació d’aquestes plaques solars, es generaran 770 kW de potència renovable que produiran 1.029 MWh d’electricitat l’any i estalviaran 790.601 kg de CO2 anualment. A més, aquesta instal·lació incorporarà 5 punts de càrrega doble per a vehicles elèctrics.  En aquest sentit, l’Hospital estalviarà fins a 161.318 €/any del contracte elèctric i remunerarà l’IBE amb 75.618,2 €/any, amb un resultat net d’estalvi de 85.700 €, sempre tenint en compte que aquesta xifra pot variar atès l’augment dels preus.

L’Hospital de Manacor serà el segon hospital de les Illes que veurà el seu aparcament completament cobert de plaques solars, després de l’Hospital Mateu Orfila, de Menorca. Cal apuntar que la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic preveu realitzar accions similars als hospitals d’Inca i Son Llàtzer.

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha destacat que «avui donam el tret de sortida a la que serà la major instal·lació d’autoconsum pública de Mallorca. Aquest serà un dels projectes de major envergadura que executarà l’Institut Balear de l’Energia i preveu entrar en funcionament durant el segon semestre de 2022. L’Hospital de Manacor és un dels grans consumidors d’energia de l’illa, representant el 0,1 % del total de Mallorca; per això és important realitzar actuacions d’aquest tipus, ja que ens permeten accelerar la transició energètica i complir la llei».

«La inversió destinada a cobrir 255 places d’aparcament s’estima en 1,1 M€ i permetrà instal·lar una potència de fins a 770 KWp que evitarà l’emissió d’unes 790 tones de CO2 l’any. A més, inclourà la instal·lació de 5 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. 

Per la seva banda, Patricia Gómez, ha manifestat que «la Conselleria de Salut i Consum està absolutament compromesa amb la protecció del medi ambient en tots els àmbits de la seva competència i que aquesta actuació no és un fet aïllat sinó que forma part d’un conjunt d’iniciatives per afavorir l’ús d’energies renovables i netes en tota la xarxa sanitària pública de les quatre Illes». «La salut de les persones és primordial, però també és una prioritat per a nosaltres preservar la salut del medi ambient. Sense un entorn saludable, no podem viure amb salut», ha recordat la consellera de Salut.

A l’acte també han assistit el batle de Manacor, Miquel Oliver; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i la gerent de l’Hospital de Manacor, Catalina Vadell.

El projecte

L’Institut Balear de l’Energia va adjudicar la redacció del projecte i la direcció d’obres a INTI Energia, que ha dissenyant una instal·lació que s’implantarà sobre 5.436 m2 de l’aparcament de l’hospital a pèrgoles fotovoltaiques, en compliment de la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que estableix que s’han de cobrir amb plaques solars els aparcaments de més de 1.000 m2 per a l’any 2025.

Les obres d’execució de la instal·lació varen sortir a licitació per un pressupost d’1.231.784,77 euros més IVA i s’han adjudicat per un import de 997.203,72 euros a Ferrovial Construcción, SA. Cal assenyalar que aquesta empresa va obtenir la major puntuació en les ofertes econòmiques, socials i tècniques, per davant dels 10 licitadors que s’hi van presentar. 

El temps previst d’execució de les obres és de 20 setmanes. Així, es preveu que el projecte pugui entrar en funcionament durant la segona meitat d’aquest any 2022. Cal apuntar que l’IBE romandrà titular de la instal·lació i en facturarà a preu de cost l’electricitat a l’IBSALUT, cosa que permetrà estalviar en la factura a l’Hospital, a la vegada que l’IBE podrà reinvertir el retorn en noves instal·lacions.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «les administracions públiques han de ser exemplars en la implantació d’energies renovables i a més en el compliment de la Llei de canvi climàtic, que obliga els aparcaments de més de 1500m2 públics a solaritzar-se abans de 2025. A més, aquesta és la primera instal·lació que veurà la llum del recent presentat Pla d’Autoconsum de l’Administració, que permetrà estalviar 13 milions d’euros any i reduir 52.000 tones de CO2 any. En un context de mercat elèctric totalment desbocat, l’aposta per l’autoconsum és la millor opció climàticament, econòmicament i geostratègicament parlant».

En paraules del director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, aquest projecte «demostra l’exemplaritat del Govern quant al compliment de la Llei de transició energètica i canvi climàtic i amb el fet d’autoproveir-se d’energia neta. Amb aquest tipus de projectes, no només aprofitam espais ja urbanitzats per desenvolupar-hi instal·lacions sinó que també ens avançam a les dates que ens fixa la mateixa Llei. Vull destacar també el fet que aquesta instal·lació d’autoconsum públic serà la més gran de Mallorca, un fet històric i essencial i què servirà, a més, per fer una passa de gegant en la descarbonització de l’illa».

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad